Bănci și Asigurări

Dan Bucşa, economistul-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra: Dacă pensiile cresc cu 14%, iar celălalte măsuri se evită BNR mai poate reduce dobânda de două ori, iar ROBOR-ul va scădea sub 2%

Dan Bucşa, economistul-şef pentru Europa Centrală şi...

Autor: Mircea Nica

26.10.2020, 17:10 441

Politica fiscală, care va influenţa absolut tot, este folosită în România la capacitate maximă, iar în scenariul de bază, creşterea pensiilor este cu 14%, fără alte creşteri planificate, susţine Dan Bucşa, economistul-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, în cadrul unei videoconferinţe.

„Politica fiscală anul acesta contribuie la creşterea economică la toate ţările din regiune, iar pentru România este undeva la peste 2,5% impulsul fiscal. Aş zice eroic dat fiind locul din care am pornit. Am pornit de lângă Turcia , unde impulsul fiscal este cu un punct mai mic. Celelalte ţări care au impuls fiscal de peste 4% au pornit cu deficit 0 sau excedent bugetar şi îşi permit un impuls mai mare. De la anul impulsul fiscal va fi negativ în aproape toate ţările. Acesta este unul din motivele pentru care economia nu îşi va reveni complet în 2021. Primul motiv este legat de numărul de îmbolnăviri din trimestrul I al anului viitor, iar al doilea este că politica fiscală nu va mai putea să fie la fel de laxă cum a fost anul acesta. Cumva trebuie să ne gândim că la anul deficitul va trebui să scadă”, susţine Dan Bucşa.

Economistul-şel al Unicredit este de părere că o creştere cu 14% a pensiilor, fără alte creşteri planificate, ar putea ajuta mai mult România, faţă de planurile guvernamentale de creştere a pensiilor cu 40%, creşterea salariilor şi dublarea alocaţiilor.

„În scenariul de bază, în care pensiile cresc cu 14%, iar restul creşterilor sau măsurilor se evită, BNR ar mai putea taia dobâda de două ori, ROBOR ar putea să scadă sub 2%, ratingul României ar mai putea fi ţinut la categoria investiţie şi Guvernul s-ar putea împrumuta mai ieftin, ţinând cont că în acest moment se împrumută ca un Guvern care nu are rating investiţie. Ne împrumutăm în continuare mai scump decât Serbia”, a explicat Dan Bucşa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO