Bănci și Asigurări

Cursul se apropie pas cu pas de pragul de 4,4 lei/euro

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Stefan Musgociu

06.10.2013, 20:28 408

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de vineri în jurul nivelului de 4,43 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare. Cele mai vizibile mişcări au fost înregistrate în prima parte a şedinţei, când ordine de vânzare de euro plasate de jucători străini au dus cursul până la un nivel minim al zilei de 4,4250 lei/euro, iar apoi unele ordine de cumpărare de euro plasate în numele unor companii locale au ridicat cotaţiile la un maxim de 4,4350 lei/euro. La acelaşi moment, zlotul şi forintul erau în scădere uşoară în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a scăzut vineri pentru a patra zi consecutiv şi a ajuns la 4,4306 lei/euro, atingând astfel cel mai redus nivel din ultima lună. O paritate mai mică decât cea de vineri a fost afişată în data de 2 septembrie, când euro a fost la 4,4221 lei. Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 0,6 bani, la 3,2560 lei/dolar. Astfel, rata de schimb a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a coborât de asemenea, la 3,6142 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au crescut uşor, la 2,35% - 2,85% pe an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO