Bănci și Asigurări

Cursul sare peste 4,44 lei/euro după ce Isărescu l-a „lăudat“ că a fost „insensibil, leneş şi ignorant“

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: Leul stă tolănit în intervalul 4,40-4,44 lei/euro de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă aşa uşor din coadă, dar sub 1%.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: Leul stă tolănit în intervalul 4,40-4,44 lei/euro de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă aşa uşor din coadă, dar sub 1%.

Autor: Claudia Medrega

20.11.2014, 00:08 1634

Cursul a răbufnit ieri, urcând la maximul ultimelor trei luni, după ce a ignorat agitaţia politică legată de alegerile prezidenţiale.

Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu a „lăudat“ ieri dimineaţă cursul de schimb că a ignorat total campania electorală pentru preşedinţie şi a intrat într-o stare de „insensibilitate“ şi ignorare a scenei politice, astfel că românii au scăpat de teama deprecierii monedei naţionale.

„Leul a ignorat total campania electorală. Ba el s-a tolănit şi mai tare din septembrie, dacă ne uităm la cifre, a devenit şi mai leneş, ca să nu-l numesc altfel, să nu-l jignesc. Şi bineînteles că apare întrebarea «Dom’ne, cât mai durează această stare de - să nu-i spun nesimţire, că-l jignesc - de insensibilitate, ignorare a scenei politice, unde au loc mişcări, declaraţii?» Înainte, cu câte de­claraţii s-au făcut în campania electorală, stăteam cu ochii cât cepele să-l vedem unde se duce! Şi, nimic! Gân­diţi-vă ce era anterior într-un an electoral!“, a declarat ieri Isărescu în des­chi­derea colocviilor de politică monetară.

Însă la prânz, după declaraţiile guvernatorului, cursul a sărit ieri peste pragul de 4,44 lei/euro, la maximul ultimelor trei luni. De la începutul anului moneda naţională s-a apreciat cu aproape 1% faţă de euro. Impactul alegerilor prezidenţiale pe pieţele financiare a fost relativ neutru, cursul de schimb înregistrând variaţii limitate în ultimele zile.

„Leul stă tolănit în intervalul 4,40-4,44 lei/euro de aproape jumă­tate de an, adică mai puţin de 1%. Mai miş­că aşa uşor din coadă, dar sub 1%“.

Analiştii anticipează că până la sfârşitul anului evoluţia leului în raport cu euro va fi relativ stabilă, cu o uşoară tendinţă de depreciere, estimările plasându-se preponderent în intevalul 4,4-4,5 lei/euro.

BNR apreciază în cel mai recent raport privind inflaţia că există în continuare riscuri la adresa cursului generate de mediul extern (tensiunile din regiune), dar şi de mediul intern.

Cursul şi-a întrerupt în trimestrul al treilea mişcarea predominant descendentă care l-a caracterizat în prima parte a anului. La în­ce­putul anului, cursul a variat într-un in­terval destul de larg, de 4,45 - 4,52 lei/euro.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- ce spune  Ma­rius Stoica, director executiv Pieţe Financiare la BRD-SocGen, despre evoluţia cursului şi factorii care o pot influenţa

- valoarea liniilor de finanţare de la băncile-mamă

- evoluţia cursului de la începutul anului, detalii din raportul BNR 

- estimările analiştilor economici privind cursul de schimb în acest an şi în 2015

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO