Bănci și Asigurări

Cursul este la un nou maxim istoric la Bucureşti, fiind la un pas să depăşească 4,9 lei/euro. De ce creşte euro? Ce răspunde BNR

Cursul este la un nou maxim istoric la BucureÅŸti, fiind...

Autor: Roxana Rosu

29.03.2021, 14:37 2367

Cursul valutar a atins luni un nou maxim istoric, de 4,8972 lei/euro, iar depăşirea nivelului de 4,9 lei este doar o simplă formalitate.

De la începutul anului, cursul a crescut cu 0,5%, iar tendinÅ£a este de creÅŸtere în continuare, având în vedere mai ales schimbările de pe pieÅ£ele financiare internaÅ£ionale. Dolarul american a început să se întărească  ca urmare a estimărilor foarte bune privind creÅŸterea economică din SUA, ceea ce va aduce la un moment dat ÅŸi dobânzi mai mari.

De la începutul anului, dolarul a crescut şi la Bucureşti, înregistrând un plus de 4,8%, adică de la 3,9660 lei/dolar la 4,1570 lei/dolar.

BNR creşterea cursului la Bucureşti pune pe seama mişcărilor externe, mai ales că şi celelalte valute regionale – zlotul polonez, forintul ungar şi coroana cehă – au înregistrat scăderi în raport cu euro.

De două luni, investitorii au început să-ÅŸi îndrepte  fondurile spre piaÅ£a americană, acolo unde au crescut randamentele la tilurile de stat.

În acest context, în România se vede o ieşire a investitorilor străini de pe titluri de stat româneşti, ceea ce pune presiune şi pe curs.

Dacă această tendinţă globală va continua, de plecare a banilor către piaţa americană, care oferă dobânzi mai mari decât Europa, presiunea pe cursul de la Bucureşti va continua, iar o creştere spre 4,95-5 lei/euro este destul de probabilă.

Pentru a finanţa deficiul bugetar din acest an şi împrumuturile anterioare care ajung la scadenţă, în sumă totală de 120-140 miliarde lei, Ministerul Finanţelor trebuie să ofere dobânzi mai mari la lei pentru a convinge investitorii să cumpere titlurile de stat româneşti.

BNR, care la începutul anului lua în calcul o  nouă scădere a dobânzii de referinţă, acum se îndreaptă mai degrabă spre o menÅ£inere  a acesteia, în varianta optimistă. Nici nu se mai pune problema unei noi etape de scădere a dobânzilor, care să ducă la scăderea în continuare a ROBOR.

Robor la 3 luni a fost cotat luni la 1,67%, faţă de o dobândă a BNR de 1,25% şi faţă de inflaţia în februarie de 3,16% (februarie 2021/februarie 2020).BNR trebuie să revină cu inflaţia în intervalul ţintă de 2,5%+/- 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO