Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Cursul de schimb rămâne peste 4,87 lei/euro, iar ROBOR la 3 luni staţionează la 2,10%

Cursul de schimb a fost ieri la un nivel comparabil cu cel de miercuri, peste pragul de 4,87 lei/euro, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni s-a menţinut toată săptămâna la nivelul de 2,10%. Cursul de referinţă anunţat ieri la ora 13.00 de BNR a fost de 4,8736 lei/euro,  sub maximul istoric din 25 septembrie. Cel mai recent maxim istoric, de 4,8750 lei/euro, anunţat în 25 septembrie de BNR, a fost al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în luna septembrie.

Comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2019, cursul leu/euro este mai mare cu circa 1,9%. În acelaşi timp, pe piaţa monetară, indicele ROBOR la 3 luni, fo­lo­sit pentru calcularea do­bânzilor variabile la credi­te­le în lei contractate înainte de lu­­na mai 2019, a staţionat toa­­tă săptămâna la 2,10%.

La începutul lunii septembrie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 2%. Indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o tendinţă de scădere de la începutul anului, când era 3,19% în data de 3 ianuarie 2020. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare, acordate înainte de luna mai 2019.

Din luna mai 2019, băncile acordă credite noi retail în lei cu dobândă variabilă legate de o nouă referinţă, respectiv indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC - care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei. Valoarea iniţială a IRCC era de 2,36%, iar ulterior a avut o evoluţie fluctuantă.†BNR a publicat recent noua valoare a IRCC calculată pe baza dobânzilor reale din T2/2020, la 2,17%, în scădere faţă de valoarea precedentă, de 2,41%.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.