Bănci și Asigurări

Cursul creşte din nou, euro ajungând la maxim istoric. Dobânzile la lei scad

 Cursul a crescut cu 1,46% faţă de finalul lui 2019, la 4,8492 lei/euro ♦ Dobânda la BNR a scăzut cu 2,5%, la 1,5% ♦ ROBOR la 3 luni s-a redus de la 3,1%, la 1,99%  ♦ Depozitele noi în lei din retail au dobândă medie de 1,75%/an.

După o vară liniştită, începutul toam­nei a adus cursul leu/euro la un nou maxim istoric, cotaţia urcând vineri la 4,8492 lei/euro, în timp ce dobân­zi­le pe piaţa monetară au fost în scă­dere, după ce BNR a redus dobânda-cheie la mini­mul istoric de 1,5% şi a injectat lichiditate în piaţă.

Vârful anterior al cursului, de 4,8448 lei/euro, a fost atins în primăvară, în martie, când tensiunile pe piaţa valutară s-au amplificat odată cu extinderea epidemiei de COVID-19 la nivel internaţional.

Deprecierea leului în faţa euro vine într-un con­text regional marcat de întărirea monedei europene. „Este o întărire a monedei europene în raport cu alte mo­ne­de din regiune. Nu anticipăm evoluţii semnifi­ca­tive. BNR este preocupată să nu existe oscilaţii mari pe plan intern“, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. Faţă de sfârşitul lui 2019, creşterea cursului leu/euro este de 1,46%. În lupta cu tensiunile f­inan­ciare aduse de coro­na­v­irus, BNR a redus do­bân­da-cheie cu 1% în 2020, la 1,5%, precum şi facilităţile per­manente din jurul aces­te­ia, şi le-a dat băncilor lichi­di­tate. Iar în urma deciziilor BNR, dobânzile la lei au în­ce­put să scadă. Indicele ROBOR la 3 luni, folosit la cal­cu­larea do­bân­zilor variabile la creditele în lei de di­na­in­te de mai 2019, a coborât sub 2%, faţă de 3,19% la începutul anului.

 

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.