Bănci și Asigurări

Cursul a atins în 2020 un nou maxim istoric, de 4,8750 lei/euro, însă a rămas sub pragul psihologic de 5 lei/euro. Compa­ra­tiv cu cotaţiile altor monede din re­giu­ne, cursul leu/euro a fost mai puţin vo­latil

Cursul de schimb leu/euro a urcat în 2020 la un nou maxim istoric, ajungând în luna septembrie până la 4,8750 lei/euro, însă a rămas sub pragul psihologic de 5 lei/euro. În luna decembrie cursul de schimb leu/euro a rămas preponderent peste pragul de 4,87 lei/euro.

Pentru orizontul următoarelor 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar al CFA anticipează un curs de 4,9253 lei/euro. Iar pentru următoarele 12 luni analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,9906  lei/euro.

Privind retro­spec­tiv evoluţia din 2020 se observă că odată cu ex­tinderea pande­mi­ei de COVID-19 la ni­vel in­ter­na­ţional s-au ampli­ficat tensiu­ni­le şi pe piaţa va­lutară.

Un mo­ment de re­fe­rinţă din 2020 a fost 21 februa­rie, când cursul a depăşit în premieră pragul de 4,8 lei/euro, pentru ca presiunile de depreciere să continue în martie, când cursul leu/euro a depăşit maxim istoric după maxim istoric, în timp ce tranzacţiile valutare au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2020 dar şi vârful ultimilor aproape 3 ani, volumul mediu zilnic al operaţiunilor valutare urcând în martie la aproape 1,9 mld. euro.

Totuşi, în aprilie-mai şi în perioa­da de vară (iunie-august) ten­siu­nile pe piaţa valutară s-au mai temperat. Cursul de schimb leu/euro şi-a atenuat fluctuaţiile şi sub influenţa relativei ameliorări a sentimentului pieţei finan­ciare interna­ţionale, dar şi pe fondul condiţiilor lichidităţii de pe piaţa mo­netară şi al diferen­ţia­lului ratei dobânzii, con­form BNR.

Însă, înce­pu­tul toamnei a adus o ream­plificare a tensiunilor valu­tare, după vara liniştită, în sep­tembrie în­re­gis­trându-se o suc­ce­siune de maxi­me isto­rice, cel mai recent vârf, de 4,8750 lei/euro, fiind în 25 sep­tembrie. Depre­cie­rea leului din sep­tembrie a venit atât într-un context regional, cât şi în con­diţiile discuţiilor din Parlament privind majorarea pen­siilor cu 40%.

În octom­brie, noiem­brie şi decembrie, piaţa valutară s-a mai temperat.

Moneda naţională a închis primele 11 luni din 2020 pe depreciere în faţa euro, cursul leu/euro de la finele lunii noiembrie, de 4,8735 lei/euro, fiind mai mare cu circa 2% comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2019.

Însă, compa­ra­tiv cu cotaţiile altor monede din re­giu­ne, cursul leu/euro a fost mai puţin vo­latil.

Rezervele valutare la Banca Naţională se situau la finalul lunii noiembrie la nivelul de 33,39 mld. euro, în scădere cu 402 mil. euro faţă de nivelul de 33,79 mld. euro înregistrat la 31 octombrie 2020.

În cursul lunii noiembrie la BNR au intrat în rezerva va­lu­tară 1,14 mld. euro, re­prezentând modifi­ca­rea rezervelor mini­me în valută con­sti­tuite de insti­tuţiile de cre­dit, alimentarea con­turilor Ministerului Fi­nan­­ţe­lor, ali­men­­ta­rea con­tului Co­mi­siei Euro­pe­ne şi altele.

De asemenea, în no­iembrie au avut loc ieşiri din rezerva va­lu­ta­ră de 1,54 mld. euro, re­prezentând modificarea rezer­ve­lor minime în valută con­sti­tu­ite de instituţiile de credit, inclusiv ce­le care au rezultat din redu­ce­rea ratei rezervei minime obli­ga­torii aplicabile pasi­ve­lor în valută în­cepând cu perioada 24 no­iem­brie - 23 de­cembrie 2020, de la 6% la 5%, pentru a plăti de rate şi do­bânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele, informează BNR.

La sfârşitul lunii noiembrie, rezervele internaţionale ale Româ­niei, valute plus aur, au fost de 38,44 mld. euro, în scădere faţă de 39,14 mld. euro la 31 octombrie 2020.

Plăţile scadente în luna decembrie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 204 mil. euro.

Pe parcursul întregului an 2019, de­pre­cierea leului în faţa euro a fost de 2,5%. Vârful din 2019 a fost în noiembrie, de 4,7808 lei/euro.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.