Bănci și Asigurări

Cursul a rămas săptămâna trecută sub pragul de 4,84 lei/euro

Cursul a rămas săptămâna trecută sub pragul de 4,84...

Autor: Claudia Medrega

21.04.2020, 00:00 319

Cursul leu/euro s-a menţinut pe parcursul săptămânii trecute sub nivelul de 4,84 lei/euro. Cotaţia de referinţă anunţată de BNR pentru joi 16 aprilie a fost de 4,8360 lei/euro, în uşoară creştere faţă de cursul de miercuri.

Vineri a fost zi bancară nelucrătoare. În prima parte a lunii aprilie, cursul leu/euro a fost mai puţin volatil comparativ cu cotaţiile altor monede din regiune, leul apreciindu-se faţă de euro, iar unii analişti au spus că moneda naţională a fost protejată cel mai probabil prin acţiunile directe şi indirecte ale BNR.

În primele zile din aprilie cursul a oscilat preponderent în jurul a 4,82-4,83 lei/euro, însă jumătatea lunii aprilie a adus o uşoară depreciere a leului în faţa euro. În contextul extinderii epidemiei de coronavirus la nivel internaţional s-au amplificat şi tensiunile pe piaţa valutară.

Luna martie adusese un nou maxim istoric al cursului, de 4,8448 lei/euro, dar ulterior cotaţia a scăzut. BNR a intervenit pe parcursul lunii martie pentru a apăra leul, după cum au declarat unii analişti. De altfel, rezervele valutare au scăzut în martie cu 1,7 mld. euro, la 34,1 mld. euro, iar ieşirile de valută s-au apropiat de 5 mld. euro în martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO