Bănci și Asigurări

Curăţarea portofoliului se vede: În doar o lună numărul restanţierilor la bănci s-a redus cu peste 83.000

Curăţarea portofoliului se vede: În doar o lună...

Autor: Anelis Baciu

14.12.2016, 00:00 199

Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile la plata ratelor bancare a ajuns la un minim de 611.613 la finalul lunii octombrie după ce în doar o lună peste 83.000 de persoane au fost şterse de pe lista neagră a băncilor, potrivit datelor de la Biroul de Credit publicate de BNR. Scăderea masivă a numărului de restanţieri din luna octombrie vine după ce şi în septembrie numărul persoanelor cu întârzieri la plata ratelor s-a redus cu peste 55.000. Diminuarea numărului de restanţieri este un semnal pozitiv pentru bănci de regulă, indicând îmbunătăţirea comportamentului de plată al clienţilor, însă reducerea spectaculoasă din ultimele luni ar putea fi mai degrabă rezultatul vânzărilor de credite neperformante din bilanţuri. În intervalul octombrie 2015 - octombrie 2016 numărul restanţierilor a scăzut cu peste 100.000 de persoane.

Scăderea numărului de restanţieri a dus implict la restrângerea sumelor restante. La finalul lunii octombrie clienţii persoane fizice aveau restanţe la credite în valoare de 8,5 mld. de lei (1,9 mld. euro), în scădere cu 300 mil. lei faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie a lui 2015, sumele restante s-au contractat cu peste un sfert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO