Bănci și Asigurări

Statistica Băncii Naţionale. La nouă luni, 26 de bănci au fost pe profit, iar 11 au raportat pierderi. Aproape 90% din câştigul întregului sistem bancar românesc de 3,7 miliarde de lei a fost adus de numai şase bănci

Autor: Claudia Medrega

30.11.2016, 00:08 2142

Mai mult de două treimi din numărul total al instituţiilor de credit de pe piaţa locală au fost pe profit în primele nouă luni din 2016, situaţia îmbunătăţindu-se atât faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi comparativ cu sfârşitul lui 2015.

Un număr de 26 de bănci au raportat profituri după nouă luni, în timp ce 11 au înregistrat pierderi, potrivit datelor transmise de Banca Naţională.

Primele poziţii în topul celor mai mari profituri raportate public până în prezent de grurpurile bancare au fost ocupate de BCR -  1.145 mil. lei, Banca Transilvania - 698 mil. lei, BRD-SocGen - 606 mil. lei, ING Bank - 391 mil. lei, UniCredit - 292,5 mil. lei şi Raiffeisen - 288 mil. lei.

Sistemul bancar românesc, care adună 37 de bănci, a înregistrat în primele nouă luni un profit net de aproape 3,7 mld. lei, nivel de 1,6 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În primul trimestru din 2016 sistemul bancar avea un profit de circa 1,17 mld. lei, iar până la jumătatea anului băncile au reuşit să-şi dubleze câştigul la 2,4 mld. lei.

Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi rentabilitatea capitalului (ROE) au rămas la finalul primelor nouă luni în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,3% şi, respectiv, 12,32%.

Creşterea profiturilor băncilor a fost susţinută de îmbunătăţirea calităţii porto­foliilor şi scăderea provizioanelor, precum şi de activitatea operaţională, creditele noi fiind în creştere. Totodată, avansul veniturilor din comisioane şi marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite au susţinut câştigurile instituţiilor de credit. O contribuţie importantă la profiturile băncilor a venit şi din vânzarea acţiunilor deţinute la Visa, în trimestrul al doilea.

Situaţia macroeconomică s-a îmbunătăţit în ultimii ani, inflaţia a atins minim istoric după minim istoric, iar BNR a relaxat politica monetară, creditarea totală reuşind să revină în teritoriu pozitiv. Însă, creşterea creditării ră­mâne modestă. Deşi împrumuturile în lei s-au revigorat, nu au reuşit să compenseze declinul puternic al împrumuturilor în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO