Bănci și Asigurări

Cum şi-au ajustat băncile mari ofertele la credite în funcţie de IRCC: Dobânzile anuale la creditele în lei vândute de băncile mari scad cu până la 1%, iar ratele cu 10%

Cum şi-au ajustat băncile mari ofertele la credite în...

Autor: Anelis Baciu

06.05.2019, 00:08 2920

Cele mai mari şapte bănci din piaţa locală au redus cu până la un punct procentual rata dobânzilor nominale în cazul creditelor ipotecare standard în lei după intrarea în vigoare a noului indice de referinţă IRCC.

Cele mai mari şapte bănci din piaţa locală au redus cu până la un punct procentual rata dobân­zilor nominale în cazul credi­te­lor ipo­te­care standard în lei după intra­rea în vigoare a noului indice de re­ferinţă, IRCC, potrivit datelor agregate de ZF. Unele bănci, precum Banca Transilvania, BRD sau BCR, au ajustat marjele în sus pen­tru a compensa nivelul mai redus al IRCC în com­paraţie cu cel al ROBOR, însă sunt şi bănci, printre care CEC, Raiffeisen, UniCredit şi ING, care au decis, cel puţin deocamdată, să nu majoreze marja fixă care se adaugă peste referinţă.

Potrivit datelor agregate de ZF, cea mai amplă reducere a ratei dobânzii nominale în cazul unui credit ipotecar standard în lei, de 1,06 puncte procentuale, aparţine CEC Bank. Banca de stat a făcut trecerea la noul indice prin simpla înlocuire a ROBOR cu IRCC, marjele fixe fiind neschimbate.

Astfel, un credit ipotecar standard poate fi contractat de la CEC în prezent la o dobândă for­mată din indicele IRCC, stabilit la 2,36%, plus o marjă de 2,5 puncte procentuale, ceea ce în­seamnă o dobândă nominală anuală de 4,86%. Până la data de 2 mai, data de intrare în vigoare a noii referinţe, CEC vindea acelaşi credit la o dobândă formată din ROBOR la 6 luni plus marja de 2,5%. Luând în calcul ni­ve­lul ROBOR din 30 aprilie 2019 de 3,42%, for­mula conduce la o rată a dobânzii nominale de 5,92%.

În cazul unui credit ipotecar standard în valoare de 285.600 de lei (60.000 euro) pe 25 de ani contractat la CEC Bank, rata lunară scade de la 1.826,2 lei la 1.646,4 lei, ceea ce înseamnă o reducere de 180 lei în valoare absolută şi 9,8% în termeni procentuali.

O reducere similară a ratei lunare, de peste 175 lei, are loc şi în cazul Raiffeisen şi UniCredit. Precum CEC, ambele bănci au decis să treacă la IRCC păstrând neschimbate mar­je­le – 3 puncte procentuale în cazul Raiffei­sen şi 3,35 puncte procentuale în cazul UniCredit.

Astfel, dobânda anuală pentru un credit ipotecar standard ajunge în prezent în cazul Raiffeisen la 5,36% pe an, faţă de 6,37% anterior datei de 2 mai 2019, în timp ce în cazul UniCredit rata nominală a dobânzii se situează în prezent la 5,71% pe an, faţă de 6,72% anterior.

„Am implementat prevederile OUG 19/2019 prin înlocuirea indicelui ROBOR cu indicele IRCC pentru creditele noi, păstrând pentru moment celelalte coordonate nemodificate. Lucrăm în paralel la ajustarea ofertei de produse de creditare care intra sub incidenta OUG 19, urmând să actualizăm şi informaţiile prezentate pe web-site“, au transmis la solicitarea ZF reprezentanţii UniCredit Bank România.

Nici ING Bank nu a majorat marja la creditul ipotecar standard odată cu intrarea în vigoare a noului indice. Sucursala de la Bucureşti a grupului olandez cu acelaşi nume, a majorat în schimb marja fixă cu până la 0,6 puncte procentuale pe 25 aprilie 2019, potrivit informaţiilor oferite de agregatorul de oferte bancare Finzoom. În prezent, rata nominală a dobânzii la un credit standard contractat la ING se situează la 6,01% pe an, fiind formată din indicele IRCC -2,36%- plus marja fixă de 3,65%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO