Bănci și Asigurări

Cum au evoluat principalele valute săptămâna trecută: pregătiţi-vă din nou de rate mai mari dacă aveţi credite în franci elveţieni

Cum au evoluat principalele valute săptămâna trecută:...

Autor: Ciprian Botea

27.01.2013, 15:08 1256

Francul elveţian a avut săptămâna trecută cea mai bună performanţă din ultima jumătate de an, apreciindu-se cu 1,2% în faţa leului după patru săptămâni consecutive în care moneda elveţiană a pierdut 6,5% din valoare. Francul a trecut din nou pragul de 3,5 lei la cursul oficial al BNR.

Aceasta înseamnă că, după o perioadă mai relaxată, cei care s-au împrumutat în franci elveţieni la bănci trebuie să se pregătească să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a-şi plăti ratele. Deprecierea francului din luna decembrie şi din prima parte a lunii ianuarie a reprezentat o gură de oxigen pentru aceşti clienţi, puternic loviţi în criză de creşterea monedei elveţiene cu circa 60%.

Cele mai multe credite în franci elveţieni au fost acordate în 2006-2007, când moneda elveţiană era cotată la 2,2 lei. Francul a urcat însă constant în criză, în condiţiile în care a reprezentat o monedă de refugiu pentru investitorii străini, ajungând la un moment dat chiar la nivelul de 4 lei.

Câteva zeci de mii de români au credite în franci elveţieni la bănci, cu o valoare cumulată de circa 2,7 miliarde de euro, cele mai multe împrumuturi fiind acordate pentru achiziţia de locuinţe. Băncile au reuşit să atragă aceşti clienţi cu dobânzi semnificativ mai mici decât cele la creditele în euro sau lei.

Şi clienţii cu credite în euro trebuie să se pregătească pentru rate mai mari după ce moneda unică s-a apreciat cu 0,5% săptămâna trecută. Totuşi, faţă de toamna anului trecut cursul leu/euro este cu circa patru procente mai jos. Euro era cotat la 4,36 lei la finalul săptămânii trecute.

Dolarul american a fost stabil pe parcursul săptămânii trecute, cursul încheind aproape de 4,25 lei/dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO