Bănci și Asigurări

Cum au evoluat băncile în nouă luni: Trei sferturi din bănci au fost pe profit, nouă au raportat pierderi

Cum au evoluat băncile în nouă luni: Trei sferturi din...

Autor: Claudia Medrega

28.11.2017, 00:07 1601

Trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit prezente în România, respectiv 27 de bănci, au fost pe profit în primele nouă luni din acest an, în timp ce nouă au înre­gis­trat pierderi, potrivit datelor transmise de BNR.

Sistemul bancar românesc, care adună 36 de bănci, a ob­­ţinut după primele nouă luni din acest an un profit net de peste 4 mld. lei (peste 900 mil. euro), după cum reiese din datele BNR. La sfârşitul primului trimestru sistemul bancar avea un profit de 1,24 mld. lei, iar până la jumătatea anului băncile au reuşit să-şi dubleze câştigul, la circa 2,7 mld. lei, tendinţa de creştere continuând şi în trimestrul al treilea. 2017 ar pu­tea aduce un câştig record la nivelul sistemului bancar.

Peste 70% din câştigul record al întregului sistem ban­car românesc din primele nouă luni din 2017, de 4,1 mld. lei, a fost adus de cele mai mari cinci bănci.

Cei mai mari cinci jucători din piaţa bancară româ­neas­că - BCR, Banca Transilvania, BRD-SocGen, Raiffeisen şi UniCredit - au reuşit să-şi majoreze câştigurile cumulate cu apro­­­ximativ 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Cu o sin­gu­ră excepţie, BCR, toate băncile mari au raportat câştiguri mai mari faţă de nouă luni din anul precedent. Profiturile ce­lor cinci bănci au ajuns după primele nouă luni la peste 3 mld. lei.

BRD-SocGen, a treia bancă după active, s-a poziţionat după nouă luni în fruntea plutonului băncilor cu cele mai mari câştiguri, cu un profit de peste 1 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO