Bănci și Asigurări

Cui dau băncile împrumuturi: Agricultura este în continuare un segment efervescent pentru creditare, cu un avans al împrumuturilor de peste 16%

Cui dau băncile împrumuturi: Agricultura este în...

Autor: Mircea Nica

14.07.2021, 07:10 268

Agricultura, un sector econo­mic pe care băncile comer­ciale şi Uniunea Europeană au pus accent în ultimii ani prin intensificarea progra­melor de creditare sectorială, continuă să înregistreze un nivel ridicat al dinamicii, de 16,3% la finalul lunii mai 2021, faţă de mai 2020, soldul creditelor acordate şi asumate de bănci pentru agricultură ajungând la 21,4 mld. lei, conform datelor BNR.

Însă, cu toate că soldul finanţărilor bancare pe zona agriculturii a depăşit pragul de 21 mld. lei, ponderea acestui sector în creditele totale acordate şi asumate de bănci pe piaţa locală, de 477,9 mld. lei, este în continuare sub 5%, mai exact 4,5%. Pe de altă parte, faţă de finalul lunii mai 2020, ponderea agriculturii în creditele totale acordate de bănci a înregistrat o creştere cu 0,2 puncte procentuale.

Alina Stancu Bîrsan, partener Filip & Com­pany, spunea recent în cadrul eve­ni­mentului ZF Bankers Summit 2021 că agri­cultura se numără printre zonele care sunt foarte active în general în acest moment.

Având în vedere provocările generate de anul pandemic 2020, programul de finanţare creat pentru a veni în sprijinul acestui sector, Agro IMM Invest, a contribuit la menţinerea unui nivel ridicat al creditării. Astfel, valoarea finanţărilor cerută de bănci pentru acest domeniu a fost de 4 mld. lei, deşi plafonul iniţial prevedea garanţii în valoare de 1 mld. lei pentru programul Agro IMM Invest.

„La Agro IMM Invest s-a făcut un stu­diu, iar guvernul vine cu 1 mld. lei şi merge pe un grad de multiplicare de 4 ori, întrucât agricultura este un domeniu mai atipic şi rezultatele ne arată că la 2 luni de când am lansat programul avem deja solicitări de 4 mld. lei, deci plafonul de 1,1 mld. lei a fost consumat“, a explicat recent Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în cadrul ZF Bankers Summit 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO