Bănci și Asigurări

Cu venituri în scădere la trei luni, şefa ING Asigurări vede încă un an dificil

Autor: Ciprian Botea

05.05.2011, 23:50 466

ING Asigurări, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor deviaţă, a încheiat primul trimestru cu prime brute subscrise de133,5 milioane lei (33,6 mil. euro), în scădere cu 1,85% faţă deperioada corespunzătoare din 2010. Profitul brut s-a redus cu 29%,până la 11,3 milioane lei (2,7 mil. euro).

Scăderea afacerilor în primele trei luni s-a datorat vânzărilor maimici de poliţe cu componentă de economisire(unit-linked).
"Cred că oamenii vor opta în continuare pentru produse deeconomisire cu garanţii, în condiţiile revenirii economice timide.Nu mă aştept însă la vânzări semnificative de asigurări de viaţăsau pensii facultative, având în vedere că 2011 este încă un anmarcat de disponibilităţi financiare scăzute ale populaţiei", adeclarat Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurări.
Asigurătorul avea la sfârşitul lunii martie active financiare înadministrare de aproape 2,1 mld. lei (505 mil. euro), cu 8,4% maimult decât în aceeaşi perioadă din 2010.
Reprezentanţii ING spun că în primele trei luni din acest an s-aremarcat o accentuare a apetitului clienţilor pentru produse deeconomisire cu randamente garantate, asigurările de viaţătradiţionale reprezentând 64% din primele subscrise în primultrimestru, în creştere cu patru puncte procentuale faţă de perioadacorespunzătoare din 2010.
Numărul contractelor reziliate sau răs­cum­părate anticipat declienţi au scăzut cu 36% în perioada ianuarie-martie 2011. Înpa­ralel, oficialii ING remarcă o dublare a numărului de clienţicare şi-au repus în vigoare contractele de asigurare după ce aufost nevoiţi să renunţe la plata primelor din cauza dificultăţilorfinanciare.
Evoluţia vine în condiţiile în care clienţii companiilor deasigurări au răscumpărat poliţe de câteva sute de milioane de euroîn ultimii doi ani din cauza scăderii randamentelor şi a venituluidisponibil. Doar anul trecut au fost anulate poliţe de asigurări deviaţă de 95 milioane euro.
Despăgubirile plătite de ING Asigurări pentru evenimente asigurateşi contracte ajunse la maturitate au fost de 12,3 milioane lei, înscădere cu o jumătate de milion de lei faţă de primele trei lunidin 2010.
Asiguraţii au alocat mai mulţi bani pentru asigurări de viaţă,astfel că prima brută medie a urcat cu 6% în primul trimestru faţăde aceeaşi perioadă din 2010 şi a ajuns la 1.540 de lei. Creştereaprimei medii a fost erodată însă complet de inflaţie.
"Oamenii sunt mai preocupaţi de viitorul lor financiar şi maiatenţi la cum să economisească, dar şi mai cumpătaţi şi maipreocupaţi de modul în care îşi administrează finanţele", a maispus Coman.
Fondul de pensii private obligatorii al ING administra active netede 1,9 mld. lei (460 mil. euro) la sfârşitul lui martie, încreştere cu 63% faţă de perioada corespun­zătoare a anului trecut.În acelaşi timp, contribuţiile la cele două fonduri de pensiifacultative au crescut cu 53% şi au ajuns la 166,5 mil. lei (circa40 mil. euro).
ING înregistra 1,67 milioane de participanţi la fondul de pensiiobligatorii, iar fondurile facultative aveau circa 100.000 declienţi.
ING Asigurări în cifre
  • Primele brute subscrise au scăzut cu 1,85% în primultrimestru, la 133,5 mil. lei.
  • A înregistrat un profit brut de 11,3 mil. lei în primele treiluni, declinul fiind de 29%.
  • A plătit despăgubiri de 12,3 mil. lei, în scădere cu o jumătatede milion de lei faţă de primele trei luni din 2010.
  • Activele financiare administrate de companie au crescut cu8,4%, până la 2,1 mld. lei în martie.
  • Prima brută medie a urcat cu 6% în perioada ianuarie-martie şia ajuns la 1.540 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO