Bănci și Asigurări

Cu toată scăderea de impozite, taxe şi contribuţii sociale din ultimii 15 ani, ponderea veniturilor bugetului consolidat în PIB a rămas relativ constantă

Ponderea veniturilor bugetare totale în PIB (fiscale, nefiscale, contribuţii sociale) a rămas în jurul valorii de 31-32%, în vreme ce între 2015 şi 2017 veniturile fiscale au scăzut ca pondere în PIB.

 

Veniturile totale în PIB au rămas relativ constante în jurul valorii de 31-32% de-a lungul ultimilor 15 ani, în ciuda faptului că au existat mai multe reduceri de taxe şi impozite - de la TVA de 24% în 2010 s-a ajuns în prezent la 19% şi 5% pentru alimente, impozitul pe venit a ajuns de la 16% la 10%, iar impozitul pe dividende a scăzut de la 16% la 5%. De asemenea, în 2005 a fost introdusă cota unică de 16% la impozitul pe venit, faţă de impozitul progresiv anterior care ajungea până la 40%.

Explicaţia stă, pe de-o parte, în faptul că veniturile nefiscale au crescut ca pondere în PIB, în vreme ce veniturile fiscale, excluzând contribuţiile sociale, au crescut foarte puţin sau au stagnat, a spus Cornel Ban, profesor la Copenhagen Business School, în cadrul unui eveniment de prezentare a studiului „Pauperitatea fiscală a României“, realizat de fundaţia Friedrich Ebert-Stiftung.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.