Bănci și Asigurări

Cu mai mulţi clienţi, dar credite în scădere, Piraeus şi-a conservat câştigul

Cu mai mulţi clienţi, dar credite în scădere, Piraeus şi-a conservat câştigul

Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank

Autor: Liviu Chiru

24.03.2011, 23:54 90

Grecii au reuşit să îşi conserve câştigul prin majorareanu­mărului de clienţi - o strategie anunţată încă din 2009 - întimp ce deteriorarea portofoliului de credite a accelerat, pondereaneperformantelor urcând la 10,8%, de la 5,8% în decembrie 2009.Rezultatele sunt calculate conform standardelor internaţionale deraportare financiară, fiind consolidate pentru toate operaţiunilelocale ale Piraeus.

"În intervalul la care ne raportăm, nu­mărul de clienţi aibăncii a crescut cu 5%, în timp ce depozitele atrase au înregistratun avans de 2%, iar volumul creditelor a scăzut uşor pe fonduldecalajului dintre împrumuturile rambursate de clienţi şi celeacordate", a declarat Cătălin Pârvu, director general executiv alPiraeus Bank.

Portofoliul de credite a coborât cu 6% anul trecut, la 3,2 mld.euro. Potrivit precizărilor din raportul grupului Piraeus,deterioarea portofoliului de credite pentru operaţiunileinternaţionale a fost concentrată în trimestrul al patrulea, înzona clienţilor corporate, în timp ce calitatea creditelor deretail s-a stabilizat. Costul riscului (cheltuielile cuprovizioanele ra­portate la portofoliul de credite) a urcat la 4,3%în România anul trecut, de la 3,6% în 2009.

"Piraeus Bank şi-a menţinut un business stabil şi sănătos,exprimat şi de un raport cost-venituri foarte bun, de 35,7%", spunePârvu. În 2009 raportul cost-venituri, unul dintre principaliiindicatori de eficienţă urmăriţi de bănci, fusese de 45%, înscădere de la 51% în 2008.

Banca nu a apelat însă anul trecut la măsuri dure de ajustare acosturilor, adăugând chiar o unitate reţelei teritoriale, care aajuns astfel la 187 de unităţi.

Numărul angajaţilor a urcat marginal, la 1.981 de persoane.

Filiala din România a generat anul trecut cel mai mare profitoperaţional (înainte de constituirea provizioanelor) dintresubsidiarele din străinătate ale Piraeus, de 191 de milioane deeuro. Potrivit datelor din raportul anual pe 2009 al PiraeusRomânia, profitul opera­ţional fusese atunci de 122 de milioane deeuro.

Activele administrate de Piraeus România (care includ şiexpuneri înregistrate în bilan­ţurile altor subsidiare ale grupuluidin străi­nătate) au coborât anul trecut cu 4%, la 3,9 miliarde deeuro. România este cea mai mare piaţă externă pentru grupulPiraeus, care are în Grecia active de 45,5 miliarde de euro.Depozitele atrase pe plan local de la clientelă au urcat cu 2%, la1,1 miliarde de euro.

Într-un interviu acordat ZF la începutul anului, Pârvu arăta cămizează pe o creştere de o singură cifră a portofoliului decredite, în condiţiile în care este aşteptată o redresare aeconomiei.

El sublinia atunci că dincolo de motorul creşterii exporturilorşi consumul intern ar trebui să contribuie la redresare,producătorii locali având cel puţin oportunitatea de a înlocuiimporturile. În altă ordine de idei, Pârvu arăta că bancherii sevor vedea constrânşi să reia creditarea anul acesta, pentru a-şimări baza de venituri, în condiţiile în care cheltuielile cuprovizioanele vor rămâne ridicate, iar plasamentele în titluri destat nu mai aduc câştiguri consistente ca în anii trecuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO