Bănci și Asigurări

Cu deficite pe piata, leul se apreciaza

27.05.2005, 19:16 18

Euro a pierdut ieri 30 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 36.156 de lei.

Miscarea a avut loc chiar in conditiile in care, potrivit datelor BNR, piata valutara a inregistrat in ultimele sedinte un deficit mediu zilnic de peste 16 milioane de euro.

Dolarul a inregistrat o apreciere de cinci lei, in conditiile in care cotatiile au coborat usor pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.140/36.190 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, pe fondul unor volume tranzactionate reduse. Euro a atins un maxim de 36.175 de lei in primele ore ale sedintei de tranzactionare, dupa care s-a depreciat treptat pana la sfarsitul sedintei, in conditiile in care jucatorii au vandut preponderent valuta. Astfel, euro a coborat pana la un minim al zilei de 36.120 de lei pentru un euro, iar piata s-a inchis in cotatii de 36.130/36.180 de lei.

"Jucatorii continua sa vanda valuta pe piata, cu toate ca datele BNR arata ca exista un deficit din relatiile cu clientii. Volumele tranzactionate sunt insa foarte reduse si nu vad nici un motiv pentru care sa iesim din aceasta situatie?'', a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat miercuri un deficit de 20,5 milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 112 milioane de euro. In ultima saptamana, deficitul mediu zilnic a fost de peste 16 milioane de euro. Cu toate acestea, jucatorii continua sa vanda lent valuta, cotatiile coborand insa foarte incet.

Volumul operatiunilor interbancare a fost de aproape 57 de milioane de euro, in scadere sensibila fata de ziua precedenta. Volumul total tranzactionat pe piata a fost astfel de 169 de milioane de euro.

Euro a fost cotat la 36.125 de lei pentru scadenta iunie pe piata de la Sibiu, in scadere fata de ziua precedenta. Contractele futures leu/ euro pentru aceasta scadenta au fost tranzactionate in cotatii de 36.125-36.250 de lei pentru un euro. Pentru scadenta septembrie nu s-au realizat tranzactii, euro fiind cotat in continuare la 36.500 de lei. Apetitul clientilor pentru tranzactii futures (care acopera riscul valutar) a scazut sensibil in ultima vreme, in conditiile in care cursul oficial a fost stabil.

Pe pietele internationale dolarul a marcat ieri o apreciere sensibila, pana la 1,2528 dolari/euro, in contextul in care jucatorii au evitat sa cumpere euro dupa ce sondajele de opinie au aratat ca sansele ca Franta sa adopte Constitutia Europeana sunt slabe, ceea ce ar putea afecta si evolutia economica a Uniunii. Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 5% si 8% pe an, in conditiile in care BNR nu a mai intervenit pentru sterilizarea lichiditatii. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO