Bănci și Asigurări

CSALB: Numărul refuzurile de împăcare dintre consumatori şi bănci este în creştere.”Ne aşteptăm ca anul viitor să înregistrăm mai multe cereri de negociere, iar băncile trebuie să fie pregătite”

CSALB: Numărul refuzurile de împăcare dintre...

Autor: Roxana Rosu

07.10.2020, 09:33 163

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar a înregistrat în acest an 433 de negocieri între bănci şi clienţi, din care 223 au fost finalizate cu împăcarea părţilor şi 51 nu au dus la un rezultat agreat, cauza principală a eşecului fiind refuzul clientului de a accepta propunerea băncii.

Astfel, în 65% din cazurile eşuate clienţii au refuzat varianta propusă de consiliatori, iar în 25% din cazuri refuzul a venit din partea băncii, în timp ce în 10%  ambele părţi au declinat propunerea de soluţionare dată de CSALB.

Astfel, dacă anul trecut în 85% din negocieri părţile acceptau soluţia dată de conciliatori, procentul a scăzut la 80% în acest an, tendinţa fiind observată în ultimele luni.

În raport cu IFN-urile au fost deschise doar 13 dosare de negociere, iar în 8 dintre acestea părţile nu s-au împăcat.

“Fac un apel către consumatori să nu se mai raporteze la alte cazuri soluţionate în cadrul CSALB deoarece fiecare caz este particular, la fel cum şi băncile se raportează la fiecare consumator în mod diferit. Vă reamintim că recordurile valorice înregistrate în urma concilierilor reprezintă sume şterse din soldul unor consumatori aflaţi în situaţii sociale şi financiare extrem de dificile. Recomand realism şi echilibru faţă de aşteptările pe care le au consumatorii de la bănci şi o analiză atentă înainte de a refuza propunerea venită din partea conciliatorilor. Să se gândească în primul rând la faptul că nu toţi consumatorii care trimit cereri către CSALB ajung să negocieze cu băncile, dar şi la faptul că, refuzând o ofertă pe care o consideră insuficient de favorabilă lor, rămân doar cu alternativa instanţei, acolo unde costurile de timp şi de bani sunt incomparabil mai mari”, spune Alexandru Păunescu, Preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

De asemenea, el cere băncilor să arate o disponibilitate mai mare pentru negociere în cadrul Centrului şi o adaptare a ofertelor la fiecare caz analizat.

”Reprezentanţii băncilor care participă la concilieri trebuie să aibă mandate mai permisive, pregătindu-ne astfel pentru ceea ce s-ar putea întâmpla la începutul anului viitor când vor înceta toate efectele reglementărilor care au stabilit amânarea plăţii ratelor. Ne aşteptăm ca anul viitor să înregistrăm mai multe cereri de negociere, iar băncile trebuie să fie pregătite pentru acest fapt”.

Există şi situaţii când nota de soluţie este refuzată de comercianţi. Cel mai frecvent acest lucru se întâmplă în cazul IFN-urilor.

”Sunt câteva cauze care, în opinia mea, duc la aceste refuzuri venite din partea consumatorilor. De exemplu, unii oameni aşteaptă alte modificări legislative care să le maximizeze beneficiile obţinute în raport cu băncile. O altă cauză este atitudinea rigidă, radicală a celor două părţi în timpul negocierilor, când nimeni nu vrea să renunţe la poziţia iniţială. Apoi, mai există situaţia când alergăm pe culoare diferite: pe de o parte încercăm să negociem o soluţie în cadrul CSALB, iar pe de altă parte banca negociază aceeaşi soluţie şi chiar o implementează împreună cu consumatorul, fără să anunţe Centrul. La final, ambele părţi se retrag din procedură pe motiv că au găsit o soluţie proprie, însă, de multe ori, este chiar soluţia discutată la CSALB”, spune Nela Petrişor, conciliator CSALB.

Cazuri în care negocierea a eşuat după ce consumatorii au refuzat soluţiile date de conciliatori:

  • După negocierea care avea ca obiect reechilibrarea a două contracte de creditare, conciliatorul a propus părţilor conversia ambelor credite din CHF în lei, cu un discount de 17,5% pentru un credit din anul 2008 şi de 25% pentru un credit din 2007. În urma conversiei dobânda aferentă ambelor credite urma să fie IRCC + 3.5%, însă consumatorul a refuzat propunerea.
  • Reducerea comisionului de administrare de la 0,12% la 0,06%, ceea ce ar însemna o economie de 1.050 de CHF. Acordul includea şi posibilitatea restructurării creditului dacă respectivul consumator ar fi întâmpinat probleme financiare.
  • Într-un dosar de conciliere în care părţile au ajuns după executare silită a imobilului, consumatorul a refuzat soluţia de reducere cu 50% a sumei rămase de achitat şi reeşalonarea diferenţei pe o perioadă de 7 ani, cu dobândă zero. Reducerea de 50% oferită de bancă reprezenta suma de 41.100 lei.
  • Consumatorul, fost angajat al băncii cu care a negociat în cadrul CSALB, a solicitat anularea comisionului de administrare perceput lunar (aproximativ 40 de euro/lună) şi restituirea lui din 2008 până în prezent. Banca a acceptat eliminarea acestui comision doar pentru o perioadă de 12 luni, motiv pentru care consumatorul a refuzat soluţia propusă. 
  • În cazul încercărilor de soluţionare directă dintre un consumator şi o bancă comercială (fără parcurgerea etapelor unei concilieri în cadrul CSALB), un consumator a refuzat o ofertă de aproximativ 60.000 de CHF, preferând să se adreseze instanţei pentru soluţionarea litigiului cu banca, potrivit informaţiilor transmise de instituţia de credit.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO