Bănci și Asigurări

Csaba Balint, membru al boardului BNR: Gradul de euroizare este mare. Companiile din România sunt extrem de sensibile la fluctuaţiile cursului de schimb. În cazul volatilităţii ridicate, încrederea antreprenorilor este afectată

„Cred că anul 2021 va fi anul redresării şi al creşterii economice. Anul acesta putem atinge un ritm de creştere a PIB de 3%, iar în anumite condiţii chiar peste 4%. Anul viitor vom putea asista la trendul ascendent al economiei.“

Mediul de business din România este des­tul de vulnerabil în ceea ce pri­veş­te evo­­luţia cursului valutar, având în ve­dere gra­­dul mare de euroizare, iar acest lucru se poate observa deoarece atunci când exis­­­­tă o volatilitate ridicată încrede­rea an­­­tre­­prenorilor scade, sus­ţine Csaba Balint, membru al Con­si­liului de admi­nis­­­traţie al Băncii Naţio­nale Române (BNR). „Într-o com­pa­raţie regională, eco­no­mia României este considerată a fi una vulnerabilă, este suficient să ana­li­zăm deficitele de cont curent. Un alt fac­tor care ne deosebeşte este gradul de eu­ro­izare, sectorul companiilor din Româ­nia fiind extrem de sensibil la fluc­tuaţiile cursu­lui de schimb. În cazul unei vola­tilităţi ridicate pu­tem constata că încre­derea antre­pre­no­rilor este afectată în sens negativ ceea ce la rândul său trage în jos performanţa eco­nomiei reale“, a de­­clarat Csaba Balint, membru al boar­du­lui BNR, în cadrul video­con­ferinţei orga­nizate de ZF în parteneriat cu BRD - Buget 2021: Cum rezolvăm ecua­ţia de business a noului an?

Reprezentantul BNR este de părere că după un an foarte dificil pen­tru econo­mie cum a fost 2020, anul aces­ta va aduce multe provocări, to­tuşi va fi un an al re­dresării, aşteptân­du-se chiar un ritm de creş­tere de 3%.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.