Bănci și Asigurări

CSA: Unita e in regula

02.10.2003, 00:00 13



Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat ieri ca a scos de sub supraveghere financiara compania de asigurari Unita.



"CSA a dispus incetarea aplicarii masurilor prevazute la art.29 din Legea 32/2000 privind societatile de asigurare, referitor la aplicarea planului de redresare financiara de catre SC Unita SA", a anuntat ieri Comisia.



In aprilie 2003, CSA a cerut Unita sa intocmeasca un plan de redresare financiara, dupa ce a constatat, in urma unor controale, ca societatea nu a respectat reglementarile in vigoare privind coeficientul de lichiditate.



Coeficientul de lichiditate se calculeaza ca raport intre activele lichide ale companiei (investitii in titluri de stat, depozite bancare si disponibilitati in conturi curente si in casierie) si obligatiile certe pe termen scurt (rezervele de dauna si rezervele de dauna neavizate) si arata capacitatea companiei de a-si onora obligatiile la timp.



Aplicarea articolului 29 din Legea asigurarilor este in general un semnal foarte prost pentru o companie, iar cazul Unita a fost surprinzator, avand in vedere forta actionarui majoritar, societatea austriaca Wiener Staedtische.



Compania si-a majorat insa, in iunie, capitalul social pana la 394 mld.lei, asa cum au anuntat ca vor proceda reprezentantii Wiener Staedtiche.



Unita a avut in 2002 primele brute de asigurare de 539,02 mld. lei (17,3 mil. euro), la un volum al primelor de asigurare subscrise de 683,16 mld. lei.



Unita are o retea de 15 sucursale coordonatoare si 182 de birouri teritoriale. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO