Bănci și Asigurări

CSA răspunde la atacul dur al lui Cristian Constantinescu: Asigurătorii au adus 700 mil. euro la capital în ultimii cinci ani

Autor: Ciprian Botea

21.09.2011, 16:25 865

Companiile de asigurări au adus în ultimii cinci ani peste 700 mil. euro la capital, valoarea cumulată a capitalului celor 43 de societăţi care activează în acest moment de piaţă, apropiindu-se de 1 mld. euro, comparativ cu 250 mil. euro la începutul lui 2006, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Capitalul social al asigurătorilor a crescut în condiţiile în care pe piaţă au intrat mai multe grupuri financiare străine, astfel că străinii deţin în prezent 90% din capitalul asigurătorilor locali, faţă de 50% în 2006.

Totodată, acţionarii mai multor companii au fost nevoiţi să aducă bani la capitalul societăţilor pe care le controlează pentru ca indicatorii de solvabilitate şi de lichiditate să se menţină în parametrii legali. Gradul mediu de solvabilitate ajungea anul trecut la 2,21% pe asigurări generale şi 4,29% pe asigurări de viaţă. Pragul minim este de 1%.

Comisia a făcut aceste precizări după ce Cristian Constantinescu, fostul şef al Allianz-Ţiriac, care a candidat la şefia CSA, a atact dur actuala conducere a instituţiei, considerând că aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile legale în condiţiile în care pe piaţă există companii care ar trebui de fapt să fie în insolvenţă.

"Domnul Constantinescu nu îşi susţine acuzaţiile cu dovezi concrete, ci încearcă să dea un iz de credibilitate afirmaţiilor sale speculând în acest sens opinia publică creată artificial, mai ales în ultimele luni, cum că piaţa de asigurări nu ar fi stabilă financiar", au precizat reprezentanţii CSA.

De asemenea, Constantinescu a catalogat Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, ca fiind o societate în faliment tehnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO