Bănci și Asigurări

CSA forţează printr-o normă asigurătorii să facă profit din RCA şi implicit să majoreze preţurile

CSA forţează printr-o normă asigurătorii să facă profit din RCA şi implicit să majoreze preţurile

Majoritatea asigurătorilor pierd bani din RCA din cauza despăgubirilor mari pe care le plătesc şi a tarifelor prea mici. Foto Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache

24.01.2013, 00:07 1271

Tarifele poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, după ce Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a publicat săptămâna trecută o normă în acest sens.

"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puţin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legis laţiei şi a principiilor actuariale general acceptate", se arată în ordinul CSA de aprobare a normei respective.

Anterior, conform unui ordin al CSA din 2011, asigurătorii RCA erau obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligaţiilor, constituirea rezervelor tehnice şi plata contribuţiilor către anumite fonduri, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.

Prin Ordinul 3/2013, autoritatea de reglementare obligă asigurătorii să transmită CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operaţiuni pe baza cărora, folosind teoria probabilităţilor şi statistica matematică, se efectuează calcule financiare, mai ales la asigurări) şi justificarea aplicării acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule. "Tarifele de primă stabilite vor avea şi opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asigurătorului", se spune în ordin.

Asigurătorii practică, în prezent, pentru poliţa RCA tarife de primă care pentru acelaşi autovehicul şi şofer pot fi de două sau trei ori mai ridicate decât cea mai ieftină poliţă disponibilă pe piaţă, în funcţie de compania emitentă. Majoritatea asigurătorilor pierd bani din acest business, în condiţiile în care la nivelul întregii pieţe rata combinată (care arată raportul dintre primele brute subscrise şi despăgubirile plătite plus cheltuielile operaţionale) ajunge la 140%.

Cu alte cuvinte, la fiecare 100 de lei încasaţi un asigurător scoate încă 40 de lei din buzunar. Aceasta înseamnă că după intrarea în vigoare a noilor reglementări, tarifele poliţelor RCA s-ar putea scumpi în medie cu circa 40%.

Asigurarea de răspundere civilă auto este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.

Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

Subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei în 2011 şi au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor. Societăţile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac, Generali România, Asirom, Euroins, Astra, Omniasig, Carpatica, Groupama, UNIQA şi City Insurance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO