Bănci și Asigurări

Croitoru, BNR: Din 1990 încoace tot avem un cerc vicios al economisirii

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

01.12.2014, 00:06 96

+ Competitivitatea redusă a firmelor duce la economisiri joase în economia formală şi la rate înalte ale dobânzilor. Economisirile reduse şi ratele înalte ale dobânzii descurajează investiţiile, mai ales în economia formală.

+ Astfel, firmele amână eforturile dedicate creşterii competitivităţii. Cercul vicios al economisirilor este asociat cu o creştere economică relativ redusă, căreia îi corespunde un deficit al contului curent relativ restrâns.

+  În perioada 1997-2012, ponderea economisirilor private în PIB a fost de 16,9 la sută, în timp ce ponderea investiţiilor private a fost de 19,5 la sută din PIB. Ambele niveluri sunt relativ mici comparativ cu alte ţări. Diferenţa medie de 2,6 la sută din PIB a fost finanţată din împrumuturi externe.

+ Dată fiind reducerea finanţării externe, dacă ar fi putut creşte mai mult economisirile, sectorul privat şi-ar fi putut permite să reducă mai puţin investiţiile. Dar economisirile au rămas la niveluri joase din cauza cercului vicios al economisirilor, care a fost permanent activ din 1990 încoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO