Bănci și Asigurări

Criza francului elveţian. Fiecare este pe cont propriu. Austriecii şi polonezii „plâng“

AFP?

AFP?

Autor: Claudia Medrega, Bogdan Cojocaru

20.01.2015, 00:07 3090

Băncile din România au început să ofere propriile soluţii românilor care au probleme în a-şi plăti ratele la credite în franci elveţieni, în lipsa unei soluţionării la nivel de sistem.

Volksbank, care are o expunere de sub un miliard de franci elveţieni, a decis să îngheţe cursul francului la nivelul de 3,8 lei/franc, pentru plăţile următoarelor trei rate lunare, după ce OTP a redus marja de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale. Ce vor face Raiffeisen, Piraeus Bank şi Banca Româ­nească, care au şi ele portofolii importante de credite în franci elveţieni?

Între timp, românii se înghesuie să cumpere franci la casele de schimb valutar, unii de teama că moneda elveţiană îşi va continua aprecierea, iar alţii pentru a specula creşterea.

În Europa de Est băncile cele mai vulnerabile la criza francului elveţian par a fi cele din Polonia unde oficialii băncii centrale încep să propună soluţii pentru susţinerea celor pentru care plata ratelor la creditele în franci elveţieni a devenit o povară prea mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO