Bănci și Asigurări

Criza coronavirusului în banking. Tot mai mulţi români cer amânarea ratelor la credite: creştere cu 70% în două săptămâni, la 260.000. Una din şase persoane fizice şi una din 10 companii vor amânarea ratelor

Criza coronavirusului în banking. Tot mai mulţi români...

Autor: Claudia Medrega

03.05.2020, 00:08 2924

BRD şi Raiffeisen au primit cele mai multe solicitări, respectiv peste 60.000 şi 41.000.

Numărul clienţilor per­soa­ne fizice care au di­ficultăţi din cauza crizei coronavirusului şi au cerut amânarea ratelor la credite a crescut foarte mult, cu peste 70%, faţă de nivelul din urmă cu două săptămâni, în timp ce numărul clien­ţi­lor companii care şi-au amânat ratele a rămas relativ stabil.

Astfel, aproximativ 260.000 clienţi per­soane fizice şi până în 10.000 de com­panii, au depus până în prezent so­li­citări de suspendare a plăţii ratelor, po­trivit datelor centralizate de Asocia­ţia Română a Băncilor (ARB).

Clienţii pot solicita amânarea ratelor la credite până la jumătatea lunii mai.

Băncile locale au circa 1,5 milioane de clienţi retail şi 100.000 de clienţi cor­po­rate. Astfel, pentru aproximativ 17% dintre creditele acordate persoa­ne­lor fi­zice şi pentru circa 10% din to­ta­lul cre­di­telor accesate de persoanele juri­dice au fost făcute cereri de amâ­nare a ra­te­lor la credite. Iniţial, băncile au venit cu măsuri in­di­viduale de amânare a ratelor clien­ţi­lor, cu 1-3 luni pentru persoanele fi­zice, însă după ce la sfârşitul lunii mar­tie a intrat în vigoare ordonanţa guver­nu­lui care stabileşte posibilitatea păsui­rii rate­lor cu până la 9 luni, băncile şi-au ali­niat ofertele la regulile stabilite de guvern.

BRD, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a analizat de la începutul pandemiei de COVID-19 mai mult de 60.000 de solicitări de amânare a ratelor. Dintre acestea, 55% au vizat oferta proprie a BRD, iar 45% au venit în condiţiile OUG 37, potrivit informaţiilor transmise de bancă la solicitarea ZF.

Raiffeisen Bank a transmis pentru ZF că are deja soluţionate pe soluţia proprie 25.000 de cereri de amânare a ratelor şi a mai primit 16.000 de solicitări pe OUG 37/2020.

În cazul Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, numărul solicitărilor de amânare a ratelor la credite ajunsese până vineri la 35.876.

La BCR peste 20.000 de clienţi, care au 24.000 de credite, au aplicat până acum pentru amânarea ratelor la împru­mu­turi. Mai mult de 40% dintre clienţi au optat pentru soluţiile oferite de BCR de amânare a ratelor, cu până la 3 luni, iar 60% au optat pentru amânarea ra­te­lor pe baza Ordonanţei 37/2020, care sta­bileşte posibilitatea amânării ratelor cu până la 9 luni.

ING Bank România are peste 20.000 de cereri de amânare a plăţii ratelor din cauza crizei coronavirusului, majoritatea fiind solicitări ale persoa­nelor fizice, în timp ce doar 1.000 sunt de la persoane juridice.

„Considerăm că măsurile de amâ­nare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează difi­cultăţi financiare ca urmare a pan­demiei de COVID-19, astfel încât apli­ca­rea acestora să nu conducă la afec­tarea lichidităţii şi solvabilităţii sis­te­mului bancar. Constituirea de pro­vi­zioane şi pierderile băncilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale instituţiilor de credit, reducând astfel capacitatea acestora de a continua să-şi sprijine clienţii aflaţi în dificultate reală în următorii ani, în cazul unei recesiuni prelungite“, a transmis ARB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO