Bănci și Asigurări

Criza ajustează deficitul de cont curent, care a scăzut, la cinci luni, cu 16%, an/an, până la 2,9 miliarde de euro

Criza ajustează deficitul de cont curent, care a...

Autor: Iulian Anghel

18.07.2020, 16:27 341

♦ România a înregistrat, între ianuarie şi mai 2020, un deficit de cont curent de 2,88 miliarde de euro, în scădere cu 15,6% faţă de nivelul de 3,41 miliarde euro înregistrat în perioada similară a anului trecut, a anunţat marţi BNR ♦ Deşi deficitul comercial a crescut (pentru că exporturile scad mai mult decât importurile), deficitul de cont s-a ajustat pentru că, pe volum, comerţul exterior cu bunuri a pierdut foarte mult.

Potrivit datelor publicate marţi de BNR, balanţa bunurilor a consemnat, la cinci luni din 2020, un deficit mai mare cu 921 milioane euro, an/an, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 379 milioane euro, an/an, balanţa veniturilor primare a adus o contribuţie pozitivă de 513 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 562 milioane euro.

Datele de săptămâna trecută ale INS arată că ex­porturile de bunuri au scăzut cu 40% în mai, faţă de mai 2019, o ameliorare uşoară comparativ cu că­de­rea de 47% din aprilie, faţă de aprilie trecut. Însă ex­porturile, de 23,7 mld. euro (ianuarie - mai), au pier­dut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, 5,6 mld. euro (minus 19%), iar importurile, de 30 mld. eu­ro, au fost mai mici cu 4,8 mld. euro (mi­nus 13,5%). Deficitul comercial a ajuns, la cinci luni, la 7,3 mld. euro, potivit INS - cel mai mare de­fi­cit în­re­gistrat în perioada menţionată, în ultimul de­ceniu.

Datele INS arată că de suferit au suferit cel mai mult sectorul auto şi cel manufacturier. În primele cinci luni din an, exportul de maşini şi componente auto (46,3% din totalul exporturilor) a scăzut cu 22,2%, peste valoarea generală de 19%. Importurile de maşini şi componente au scăzut şi ele (minus 18,4%), pentru că 60% din importuri se întorc în exporturi.Zona comerţului exterior cu serviciile arată aşa: excedent la cinci luni de 3,7 mld. euro, adică un plus de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar şi aici sunt schimbări: excedentul din serviciile de transport a scăzut, de la 1,8 mld. euro în primele cinci luni din 2019, la 1,6 mld. euro, în primele cinci luni din acest an. Iar turismul, care provoca pierderi însemnate contului curent, s-a ajustat puternic, de la un deficit de 1,9 mld. euro, la cinci luni din 2019, la 661 mil. euro în perioada similară a acestui an.

Criza se vede şi în echilibrul serviciilor de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (acele bunuri de import care doar sunt asamblate aici apoi sunt exportate), unde excedentul de 1,2 mld. euro de anul trecul (la cinci luni) s-a redus, la cinci luni din 2020, la 803 mil. euro.

O figură interesantă fac „veniturile primare“ (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii) şi „veniturile secundare“ (transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice). Veniturile primare au ajuns de la un deficit de 425 mil. euro (ianuarie - mai 2019) la un excedent de 88 mil. euro, iar veniturile secundare şi-au majorat excedentul, în perioada de referinţă, de la 135 mil. euro la 697 mil. euro. Aici contribuie decisiv exportul mai susţinut de servicii IT şi de comunicaţii care au suferit mai puţin în criză.

 

Scad şi investiţiile străine

♦ Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat valoarea netă negativă de 338 milioane euro, comparativ cu o valoare netă pozitivă de 2 mld. euro în perioada ianuarie - mai 2019, din care participaţiile la capital, inclusiv profitul reinvestit net estimat, au însumat valoarea netă negativă de 72 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 266 milioane euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO