Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Criza ajustează deficitul de cont curent: 3,5 mld. euro la şase luni, în scădere cu 20% an/an. Investiţii străine de numai 352 mil. euro, în scădere de la 2,6 mld. euro în S1/2019

♦ Deficitul de cont curent s-a redus în perioada ianuarie-iunie a acestui an cu 876 milioane euro, la 3,49 miliarde euro, faţă de 4,37 miliarde euro la mijlocul anului trecut, în ciuda majorării deficitului comercial, prima sursă a deficitului contului curent al balanţei de plăţi.

Din datele publicate joi de BNR rezultă că, la şase luni din 2020, deşi deficitul comercial s-a accentuat puternic (pentru că există o restrângere a comerţului internaţional, dar datele INS arată că exporturile au scăzut cu mult peste restângerea importurilor (deficit la şase luni de 8,8 mld. euro) deficitul de cont curent s-a ajustat cu 20%, de la 4,37 mld. euro în primele şase luni din 2019 la 3,49 mld. euro în primul semestru al acestui an.

Ca de fiecare dată în ultimul deceniu,  exporturile de servicii mai salvează câte ceva în balanţa deficitului contului curent al balanţei de plăţi.

Primele şase luni din 2020 au venit cu o creştere a excedentului balanţei comerciale cu servicii cu 9,2%, an/an, la 4,5 miliarde euro, faţă de 4,1 mld. euro la şase luni din 2029.

Faţă de anii din urmă, comerţul internaţional cu serviciile consemnează însă schimbări importante. Cea mai mare pondere a excedentului o înregistreză, în continuare, sectorul de transporturi (plus 1,99 miliarde euro) în scădere, însă faţă de rezultatele înregistrate în primele şase luni din 2019 (excedent de 2,17 mld. euro). La polul opus, turismul rămâne pe deficit, cu un minus de 765 milioane euro, un deficit în scădere puternică (minus 45%) faţă de perioada similară a anului trecut (deficit de 1,1 mld. euro). Însă datele INS care se referă la servicii nu arată că această carantină  (lockdown) s-ar fi răsfrânt pozitiv asupra turismului intern, de vreme ce activitatea hotelieră în România a scăzut cu 36% în primul semestru din an.

Balanţa veniturilor primare a raportat, potrivit BNR, un exedent de 85 milioane euro, faţă de un deficit de un miliard euro în iunie 2019 (de aici ajustarea puternică a deficitului de cont), iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 751 milioane euro, mai mare cu 504 milioane euro. Balanţa veniturilor primare şi secundate înregistrează inclusiv activităţile de servicii de IT şi comunicaţii şi acestea sunt activităţile care au contribuit semnificativ, în ultimele luni, la ameliorarea balanţei deficitului de cont curent.

Potrivit estimărilor economistului Andrei Rădulescu (BT) ponderea deficitului de cont curent în PIB s-ar putea situa la 2,4% în medie în intervalul 2020-2022, în ajustare de la 4,6% în 2019.

 

Investiţii străine de 352 mil. euro

Investiţiile străine directe au însumat, la şase luni din 2020, 352 milioane euro (comparativ cu 2,69 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 160 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 192 milioane euro, arată datele BNR.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.