Bănci și Asigurări

Cristina Olteanu, Euler Hermes: Ce măsuri fiscale şi monetare au luat ţările UE pentru protejarea economiei de efectele pandemiei de Covid19. ” România trebuie să aibă un pachet de măsuri care să protejeze atât companiile cât şi pe angajaţii acestora”

Cristina Olteanu, Euler Hermes: Ce măsuri fiscale şi...

Autor: Roxana Rosu

16.03.2020, 10:34 335

Companiile mici şi mijlocii vor fi cele mai impactate de efectele pandemiei de Covid19 asupra afacerilor şi economiei, iar România trebuie să aibă un pachet de măsuri menite să susţine şi să protejeze firmele şi angajaţii acestora, o politică adoptată deja în alte state europene în ultimele zile.

”Companiile mici şi mijlocii vor fi cele mai impactate de efectele pandemiei de Covid19. De aceea, este cu atât mai important, ca România să aibă un pachet de măsuri economice menite să susţină şi să protejeze atât companiile cât şi pe angajaţii acestora.”, spune Cristina Olteanu, Risk Director, Euler Hermes Romania.

În ultima săptămână, factorii de decizie politică au ieşit în faţă, întrucât măsurile de izolare ar putea costa între 0,7pp şi -3,0 pp din creşterea PIB în funcţie de ţară şi de gravitatea blocajelor.

Astfel, pe lângă măsurile care vizează limitarea contagiunii şi sporirea rezistenţei sistemelor naţionale de sănătate, mai multe ţări, precum Italia, Marea Britanie şi Germania, au anunţat deja măsuri de politică fiscală şi monetară menite să atenueze contracţia economică accentuată care este probabil să aiba loc în primul semestru al anului 2020.

”În ciuda acestui fapt, este important să subliniem că aceste măsuri vor oferi doar suporturi bilaţiere şi vor atenua efectele negative, încercând să prevină o criză financiară cu drepturi depline şi/sau o creştere bruscă a insolvenţelor şi a şomajului”.

Comisia Europeană a anunţat înfiinţarea unui fond de investiţii ”timid” al UE de 25 de miliarde EUR (0,2 % din PIB-ul zonei euro) pentru a sprijini lichiditatea sectorului privat şi pentru a stimula rezilienţa sistemelor naţionale de asistenţă medicală. În plus, normele fiscale şi de ajutor de stat ale UE vor fi relaxate pentru a permite ţărilor să cheltuiască mai mult pe sistemele de sănătate şi/sau măsuri de reducere a impozitelor pentru sectorul privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO