Bănci și Asigurări

Cristina Ghimbovschi, BCR: Ca şi eligibilitate pentru proiecte de energie regenerabilă atât pentru schema de CfD, cât şi pentru PPA mergem pe aceeaşi structură şi ne uităm atât la riscurile proiectului, cât şi la expertiza, experienţa şi capacitatea financiară a investitorului

Videoconferinţa Deloitte/ZF

Cristina Ghimbovschi, BCR: Ca şi eligibilitate pentru...

Autor: Mircea Nica

13.11.2023, 13:00 125

Ca şi bancă, eligibilitatea pentru proiectele de energie regenerabilă, atât pentru schema CfD, cât şi pentru PPA se merge pe aceeaşi structură, respectiv riscurile proiectului, dar şi expertiza, experienţa şi capacitatea financiară a investitorului, a explicat Cristina Gimbovschi, Şef Departament Analiză Financiară şi Project Finance, Direcţia Corporate Banking, BCR, în cadrul Videoconferinţei Deloitte/ZF.

“Din perspectiva noastră, ca şi eligibilitate atât pentru schema de CfD, cât şi pentru PPA mergem pe aceeaşi structură. Vorbim de proiecte de energie regenerabilă şi ne uităm atât la riscurile proiectului, cât şi la expertiza, experienţa şi capacitatea financiară a investitorului. De ce este importantă experienţa investitorului având în vedere sectorul în care funcţionează proiectul şi specificitatea acestuia, ce portofoliu a dezvoltat, care este implicarea pe termen lung în acest domeniu, acestea sunt elementele la care ne uităm, având în vedere că finanţările pe care le dezvoltăm pentru proiectele de energie regenerabilă sunt pe termen lung. Automat aşteptarea noastră este ca şi perspectiva investitorului să fie în aceeaşi zonă”, susţine Cristina Ghimbovschi.

Ce a mai spus Cristina Ghimbovschi:

Capacitatea financiară este necesară atât pentru contribuţia proprie, cât şi pentru momentele în care dezvoltarea proiectului deviază de la bugetul stabilit iniţial. Ne bazăm pe o colaborare în acest sens astfel încât aceste elemente să fie mitigate din timp.

Din perspectiva proiectului, eligibilitatea acestui din perspectiva noastră, ca şi bancă comercială, în mod special se duce în zona de securizare a veniturilor. Această securizare poate fi atinsă în mod special printr-o schemă gen CfD sau zona de PPA.

Dacă vorbim în zona de CfD, aceasta contribuie foarte mult la bancabilitatea proiectelor de energie regenerabilă asigurând o perspectivă pe termen lung şi asigurând venituri garantate. Sunt elemente cheie pentru o structurare pe care o considerăm atunci când avem proiecte de project finance şi nu proiecte cu recurs.

În sine schema de CfD este una care promovează eficienţa şi chiar dacă tehnologiile au ajuns la o maturitate în acest sens totuşi ţine foarte multe şi de specificul acelui proiect, care este producţia concretă care poate fi obţinută, preţul securizat pentru acel proiect, acestea sunt elementele cheie. Credem că în acest moment, aşa cum este dezvoltată piaţa din România, schemele de CfD va fi ca o gură de aer pentru finanţările de energie regenerabilă.

Accesul proiectului la reţea, costurile de întărire şi elementele aferente se pot estima foarte bine printr-un process riguros de due diligence implicând consultanţi relevanţi în domeniu, tehnic, juridic şi de mediu având în vedere impactul pe care aceste proiecte le pot avea.

Având în vedere că în momentul în care structurăm un proiect în primul rând ne uităm la securizarea veniturilor. Partea de costuri este şi ea foarte importantă fiindcă ne uităm la toate elementele ce pot impacta cash-flow-ul proiectului.

Având în vedere perioada de 15 ani a schemei de garantare CfD putem să ajungem la o maturitate de până la 15 ani pentru proiectele acestea. Putem considera şi un risc de piaţă suplimentar acolo unde este cazul şi dacă îşi doreşte şi investitorul. Ne uităm la o contribuţie proprie de minim 25% şi în funcţie de cash-flow-urile viitoare acesta poate să fie ajustată.

În discuţiile pe care le avem, investitorii consideră parte din venituri să fie securizate prin CfD, parte prin PPA şi parte prin emergent risk. Nu am întâlnit proiecte în care investitorul să se uite la 100% securizare prin CfD sau PPA. Este important ca acest mix să fie considerat într-o variantă optimă pentru proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO