Bănci și Asigurări

Cristian Sporis, vicepreşedinte Raiffeisen Bank, primeşte un nou an de mandat în funcţia de preşedinte al AmCham România

Cristian Sporis, vicepreşedinte Raiffeisen Bank,...

Autor: Cristina Bellu

10.04.2024, 14:21 166

Cristian Sporiş, vicepreşedinte corporate în cadrul Raiffeisen Bank, a fost reales pentru un nou an de mandat în funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ Americană în România-AmCham Romania, instituţie care reprezintă peste 560 de companii americane, internaţionale şi româneşti din 32 de sectoare economice.

Potrivit reprezentaţilor AmCham România, noua componenţă a Consiliului Director al organizaţiei, stabilită în urma Adunării Generale a Membrilor de la finalul lunii martie este formată din Cristian Sporiş, Vice-President, Head of Corporate Banking - Raiffeisen Bank România, care a fost reales Preşedintele AmCham România pentru noul an de mandat,  Daniela Nemoianu, Senior Partner -  Nemoianu Consulting Tax & Law şi Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner -  PwC România au fost aleşi Vice-Preşedinţi, iar Luminiţa Runcan, Deputy CEO -  Banca Transilvania, Trezorier.

Alături de ei, din Consiliul Director al AmCham Romania fac parte: Jovan Radosavljevic - General Manager, Coca-Cola HBC;  Vlad Boeriu - Tax & Legal Partner-in-Charge, Deloitte Romania; Claudia Sofianu - Partner, Tax & Law Department, People Advisory Services Leader, EY Romania; Elisabeta Moraru - Country Director, Google Bulgaria, Hungary, Moldova and Romania; Roxana Botea – Country Director, Johnson & Johnson Romania; Gabriela Popescu - Head of Legal Affairs, Central Europe, Microsoft; Ciprian Laduncă – Managing Partner, LCL Advisory; Alexandru Mihailciuc - VP Sales Engineering EMEA, UiPath şi Achilleas Kanaris - President & CEO, Vodafone.

„Pentru AmCham, 2024 este anul în care ne-am asumat o agendă intensă pentru sprijinirea cooperării economice cu Statele Unite ale Americii. După două ediţii de impact la Bucureşti, în luna iunie  vom duce “Forumul Economic SUA - România”, în premieră, la Washington D.C. Vom promova România ca destinaţie de investiţii americane şi este o vizibilitate de care ţara noastră are nevoie ca să devină o bază importantă pentru companiile care se vor angaja în efortul de reconstrucţie a Ucrainei. În aceeaşi perioadă, în oglindă cu promovarea României ca destinaţie pentru investitorii americani, susţinem companiile româneşti care doresc să se internaţionalizeze pe piaţa americană, în contextul celui mai mare summit de investiţii – SelectUSA”, spune Cristian Sporiş.

În direcţia creşterii rating-ului investiţional, preşedintele instituţiei consideră procesul de aderare a României la OCDE un obiectiv strategic de ţară care trebuie urmărit cu acelaşi angajament cu atât mai mult într-un an electoral, pentru a ne putea încadra în traiectoria asumată şi a putea beneficia la timp de acest statut.

„Desigur, pentru că toate aceste obiective impun un ritm susţinut de reforme şi investiţii, o politică fiscal bugetară prudentă, şi un climat investiţional transparent şi predictibil, vom rămâne în prima linie a dialogului public-privat, pentru a susţine în mod constructiv viziunea comunităţii noastre de afaceri.”

La rândul său, Daniela Nemoianu, Vicepreşedintele AmCham România aduce în atenţie câteva din temele centrale pentru comunitatea de afaceri şi pentru dezvoltarea economiei în ansamblu.

“În viziunea AmCham 2024 este un an determinant şi pentru valorificarea la maximum a finanţării europene, atât din PNRR, cât şi din programele operaţionale. Investiţiile în infrastructura de transport, educaţie, sănătate, energie, digitalizare, tranziţie verde, cu alte cuvinte în tot ce ţine de calitatea vieţii şi de competitivitate economică, trebuie să continue pentru că aduc valoare în prezent, prin efectul de multiplicare în economie,  şi sunt condiţii necesare pentru prosperitate în viitor”.

Ea consideră că un pilon esenţial pentru competitivitatea României este capitalul uman, context în care instituţia a tras deja un semnal de alarmă cu privire la amploarea şi costul deficitului calitativ şi cantitativ de forţă de muncă, care impun intervenţii urgente.

“Vom aprofunda anul acesta una dintre cauzele sistemice ale crizei pe care o resimte mediul de afaceri, şi anume rata foarte ridicată de abandon şcolar timpuriu. Un alt proiect AmCham de sine stătător care a ajuns la o nouă etapă de dezvoltare este Bucharest International Arbitration Court – BIAC, o alternativă reală şi eficientă pentru soluţionarea cu celeritate a litigiilor comerciale, accesibilă companiilor indiferent dacă sunt afiliate la AmCham sau nu”.

Şi Dinu Bumbăcea, Vice-Preşedintele AmCham Romania, anunţă o serie de priorităţi care vizează atât proiecte fanion, dar şi alte iniţiative care se vor regăsi pe agenda AmCham.

“2024 este un an electoral, ceea ce înseamnă că AmCham va aduce în atenţia mediului politic şi decizional viziunea membrilor şi o serie de direcţii strategice pentru dezvoltarea României în orizontul următorilor 4 ani.  “Priorităţi pentru România” lansat de AmCham  în fiecare an cu alegeri generale şi prezidenţiale oferă o foaie de parcurs atât pentru economie în ansamblu, dar şi pentru sectoarele care fie au cea mai mare pondere în economie, sau cel mai mare potenţial de creştere şi atragere de capital. (..) Separat, vom analiza oferta investiţională a României pentru a identifica cele mai relevante avantaje competitive care pot propulsa relevanţa şi rolul României la nivel regional şi european, şi desigur în cooperarea economică cu SUA”

AmCham România este membru acreditat al Camerei de Comerţ a SUA şi face parte din reţeaua europeană a Camerelor de Comerţ Americane.

Companiile membre AmCham asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă şi generează o cifră de afaceri cumulată de peste 65 miliarde EUR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO