Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Ce creşteri de preţuri vor determina saltul inflaţiei în 2021. Preţurile administrate şi tarifele la energia electrică şi gaze vor avea a doua contribuţie la creşterea inflaţiei la 3,4% în 2021, de la puţin peste 2% în 2020

♦ Rata anuală a inflaţiei IPC a fost revizuită în creştere cu 0,9 puncte procentuale (pp) pentru finalul lui 2021, faţă de raportul din noiembrie, pe seama tuturor componentelor coşului de consum, mai puţin preţurile volatile ale alimentelor ♦ Contribuţia cumulată a componentelor de inflaţie exogene acţiunii politicii monetare - preţurile administrate, tarifele la energia electrică şi gaze naturale, preţurile volatile ale alimentelor (LFO), cele ale combustibililor, tutunului şi băuturilor alcoolice – la inflaţia anuală este previzionată la 1,8 pp, de la o valoare aproape nulă în 2020.

Componentele coşului de consum al românilor, cu excepţia preţurilor volatile ale alimentelor, vor înre­gistra creşteri în acest an determinând BNR să revizuiască prog­noza de inflaţie pentru 2021 în creştere cu 0,9 puncte procentuale, până la 3,4%, după ce în 2020 inflaţia scăzuse spre 2%.

Preţurile administrate şi tarifele la energia electrică şi gaze naturale vor avea a doua cea mai mare contribuţie la creş­te­rea inflaţiei din acest an, după influenţa CORE 2 ajustat, de 0,8 puncte pro­cen­tuale, rata anuală a inflaţiei IPC ur­mând să îşi menţină tendinţa ascen­dentă până la fi­nalul acestui an, când va atinge nivelul de 3,4 la sută, conform noilor prognoze ale BNR.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.