Bănci și Asigurări

Cresterea dobanzilor, reflectata in dobanda de referinta

04.09.2003, 00:00 16



Dobanda de referinta a BNR pentru luna septembrie a crescut cu aproape un punct fata de august, pana la 19,11% pe an, dupa trei luni in care a stationat la 18,2%.



La jumatatea primaverii, dobanda atingea un minim de 17,4% pe an, insa acum revine aproape de nivelul de la inceputul anului - 19,6%.



Banca centrala a luat la inceputul lunii trecute decizia de a majora cu un punct dobanda de sterilizare - platita la depozitele pe o luna atrase de la banci, pana la 19,25%. Desi impactul asteptat pe piata era limitat, din ce in ce mai multe banci comerciale anunta in ultima vreme majorari ale dobanzilor platite la depozite, raspunzand astfel ingrijorarii BNR legate de tendinta de scadere a economisirilor. Dobanzile la termen au crescut chiar cu mai mult de un punct, variind intre 12,5-13% la o luna si 15-17% la un an.



Din cauza pozitiei de debitor net a BNR fata de sistemul bancar, dobanda de referinta nu joaca un rol activ pe piata financiara, instrumentul de baza fiind dobanda de atragere a lichiditatilor din piata. Aceasta inlocuieste taxa de scont incepand din februarie 2002, si se calculeaza ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, al ratelor dobanzilor atrase si al operatiunilor reverse reportate din luna anterioara celei pentru care se face anuntul de dobanda. Dobanda de referinta este un indicator este folosit in principal ca etalon in actele legislative si juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO