Bănci și Asigurări

Creşterea dobânzilor în SUA va adânci criza datoriilor din lumea emergentă

Creşterea dobânzilor în SUA va adânci criza...

Autor: Catalina Apostoiu

14.03.2017, 00:05 923
Ţările aflate în curs de dezvoltare se confrună cu costuri în creştere în contul datoriilor sub dubla presiune a declinului preţurilor materiilor prime şi  a dolarului mai puternic, problemele acestora urmând să se acutizeze odată ce banca centrală americană va ridica din nou costurile finanţării.
 
Avertismentul vine de la Jubilee Debt Campaign, un grup parte dintr-o mişcare globală care militează pentru reducerea datoriilor inechitabile şi a unui nou sistem financiar care pune oamenii pe primul loc, scrie The Guardian.
 
Jubilee Debt Campaign arată că pentru unele dintre cele mai sărace ţări ale lumii costul plăţii datoriilor, ca proporţie din veniturile guvernamentale, a atins cel mai ridicat nivel dintr-un deceniu.
 
Vistieriile guvernelor au resimţit impactul scăderii veniturilor din exporturile de materii prime, iar nivelul datoriilor exprimate în dolari a crescut pe măsură ce moneda americană s-a apreciat.
 
Dolarul s-a apreciat cu peste 6% în raport cu un coş de monede importante în ultimele şase luni, investitorii anticipând că planurile ambiţioase de cheltuieli ale preşedintelui Trump vor impulsiona creşterea economică şi că Fed-ul va decide mai multe majorări de dobânzi în acest an. Astfel, costul plăţii datoriilor va creşte în cazul ţărilor sărace, care au contractat credite de valoare ridicată în ultimii ani de la ţările occidentale unde dobânzile au fost scăzute, potrivit Jubilee Debt Campaign.
 
Tim Jones, economist în cadrul grupului, a avertizat că aceste costuri în creştere vor pune ţările aflate în curs de dezvoltare sub presiuni suplimentare chiar într-o perioadă în care acestea trebuie să-şi sporească cheltuielile pe plan local pentru a atinge o serie de ţinte de dezvoltare impuse de ONU.
 
Acesta a avertizat de asemenea că există pericolul ca creditele acordate de FMI şi alte instituţii să fie folosite pentru salvarea „băncilor nesăbuite“ care riscă să-şi vadă nerambursate creditele acordate ţărilor atinse de criză. Acest lucru ar duce la ani de stagnare economică, a adăugat Jones. „În schimb, aceste bănci ar trebui să fie obligate să suporte o parte din costurile şocurilor economice recente acceptând plăţi mai mici în contul datoriilor“, a declarat Jones.
 
O analiză a Jubilee Debt Campaign arată că plăţile guvernamentale în contul datoriilor externe în 122 de ţări aflate în curs de dezvoltare pentru care există date disponibile au crescut de la 6,7% din veniturile guvernamentale în 2014 la 9,7% în 2016, cel mai ridicat nivel din 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO