Bănci și Asigurări

Creşterea creditului privat este la maximul ultimilor cinci ani. Creditul de consum are un nivel record. În acelaşi timp, şi dobânzile au început să crească

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania

Autor: Claudia Medrega

26.09.2017, 00:07 1126

Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a făcut în luna august un salt de 6,5% faţă de acceaşi lună de anul trecut, cel mai rapid avânt din ultimii cinci ani, până la un sold de aproape 285 mld. lei. O creş­tere mai rapidă a îm­pru­muturilor pentru sec­torul privat se înregistra în iulie 2012. Ascensiunea credi­tă­rii a fost susţinută în con­ti­nuare exclusiv de creş­terea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt tot în declin.

Lunile de vară au adus revigorarea credită­rii, însă rămâne de văzut cum vor evolua în continuare împru­muturile pentru populaţie şi companii în condiţiile în care din toamnă do­bânzile au început să crească, după o perioadă în care au oscilat în jurul unor minime istorice. Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a depăşit pragul de 1%, urcând ieri până la 1,11%. Iar previziunile indică ascensiunea în continuare a dobânzilor.

„În intervalul ianuarie-august 2017 soldul creditului neguver­na­mental total a urcat cu 4,3% ytd. Evoluţia a fost deter­mi­nată de creşterea creditului de­­no­minat în lei cu 11,2% ytd, sub influenţa nivelului redus al costurilor de finan­ţare. Creditul în lei acordat populaţiei a urcat cu 15,4% ytd, dinamică influenţată şi de climatul pozitiv din sfera consumului şi de progra­mul Prima casă: com­po­nenta consum a crescut cu 10,5% ytd la 39 mld. lei (nivel record), iar segmentul ipotecar a consemnat un avans de 23,3% ytd, la 35,4 mld. lei (nivel record)“, susţine  Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, într-un raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO