Bănci și Asigurări

Cresterea creditarii s-a injumatatit

Cresterea creditarii s-a injumatatit
27.01.2009, 20:30 9

Creditul privat total a crescut in 2008 cu numai 25,8% in termeni reali, la jumatate fata de expansiunea din 2007, cand facuse un salt de peste 50%, ca urmare a scaderii bruste din ultimele doua luni.

"Este o scadere abrupta. Ar fi normal ca in februarie BNR sa nu mai ramana in expectativa, pentru ca s-au adunat suficiente date care sa justifice cel putin una din cele doua masuri posibile - o reducere de dobanda sau a ratei rezervelor minime obligatorii. Romania nu a ajuns la nivelul la care economia sa poata functiona normal cu o crestere a creditarii de o singura cifra", a spus Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca de pe piata.
La sfarsitul anului trecut creditul acordat de banci sectorului privat a ajuns la echivalentul a 49,7 miliarde de euro, 58% reprezentand de finantari acordate in valuta. Imprumuturile sunt impartite egal intre populatie si companii.
Inca din toamna, directorul executiv al departamentului comercial al retelei BRD-SocGen - al doilea jucator din sistem - nota ca pe partea de retail este "tragedie", cererea de credite prabusindu-se, in timp ce in zona firmelor vede o oarecare mentinere a activitatii.
Date publicate recent de BCR au intarit aceasta imagine, banca acordand in decembrie credite pe retail de putin peste 30 de milioane de euro, adica de sapte ori mai putin decat in lunile de vara. Viceguvernatorul Cristian Popa a subliniat saptamana trecuta ca BNR a fost surprinsa de incetinirea abrupta a finantarilor pentru companii, unde vede o nevoie de finantare sustenabila, remarcand totodata si incetinirea semnificativa a creditarii catre populatie.
Bancherii au explicat restrangerea finantarilor prin aplicarea normelor mult mai restrictive ale BNR pe partea de retail, in timp ce la nivelul intregii piete dobanzile au urcat puternic, dupa socul de lichiditati la nivel international din octombrie. Totodata, apetitul bancherilor pentru a da credite s-a diminuat puternic la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care a devenit mult mai dificil sa gaseasca surse de finantare.
Economistul-sef al BCR noteaza ca este nevoie de o scadere a dobanzilor pentru stimularea creditarii, dar remarca pe de alta parte mentinerea promotiilor agresive pentru atragerea de depozite, care indica o nevoie mare de lichiditati din partea bancilor.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO