Bănci și Asigurări

Creşte concurenţa pe piaţa de neperformante

Andrei Mocanu (stg.), director general al Kredyt Inkaso, Victor Angelescu, director general al APS România, Andrei Cionca, CEO al CITR Group

Andrei Mocanu (stg.), director general al Kredyt Inkaso, Victor Angelescu, director general al APS România, Andrei Cionca, CEO al CITR Group

Autor: Liviu Popescu

09.06.2015, 00:06 797
Piaţa recuperărilor de creanţe a intrat într-un mecanism, este o piaţă mult mai profesionistă, mult mai competitivă şi mult mai mare cu un număr tot mai mare de recuperatori.

Pe segmentul de retail, băncile au vândut în mare parte din balanţă şi prin urmare au curăţatat balanţa, iar recuperatorii de creanţe consideră că retailul este curăţat în mare parte.

În următorii doi ani se vor vinde portofolii corporate cu sume cuprinse între 5 şi 6 miliarde de euro, consideră reprezentanţii celor mai mari companii de recuperarea creanţelor.

„Ca şi companie listată pe bursă deţinem fonduri suficiente pentru a investi în astfel de portofolii. Urmărim piaţa din România cât şi cea a vecinilor noştri. În prezent suntem implicaţi în mai multe tranzacţii. Portofoliile mari care au fost şi care sunt în proces oscilează. În rest sunt portofolii clasice care se vând regulat, cu aceeaşi dinamicitate“, consideră Andrei Mocanu, directorul general al Kredyt Inkaso.

Victor Angelescu, directorul general al APS România, spune că firma pe care o conduce, care are un portofoliu de credite performante şi neperformante de 2,2 miliarde de euro, recuperează în 95% din cazuri mai mult decât investeşte.

„APS avea în 2014 aproximativ 200 de angajaţi şi avea de recuperat 600 de milioane de euro. Am cumpărat pachete de la 180 de zile la 3.000 de zile. Mai toată lumea ştie ce trebuie să facă pentru creditele de retail. Tranzacţia Volksbank a deschis apetitul fondurilor mari de investiţii pentru piaţa românescă“, a adăugat Angelescu. El consideră că dacă Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a venit şi a investit aici în portofolii de credite neperformante, a atras atenţia şi altor posibili investitori.

Dacă băncile ar fi mai deschise şi ar externaliza mai uşor creditele neperformante, atunci gradul de recuperare ar fi mai mare, consideră Andrei Cionca, CEO al CITR Group.

„Platformele de externalizare, precum companiile recuperatoare de creanţe, reprezintă un partener de dialog mai bun pentru noi. Principala problemă a pieţei româneşti este lichiditatea, iar aceasta ar putea fi rezolvată dacă băncile ar externaliza creditele neperformante către firmele specializate de recuperare de creanţe“, a adăugat Cionca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO