Bănci și Asigurări

Cresc presiunile asupra băncilor europene pentru reducerea creditelor neperformante

Cresc presiunile asupra băncilor europene pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

21.06.2018, 00:05 498

Băncile europene resimt presiuni în creştere pentru ajustarea procentului de credite neper-formante spre 5%, scrie Bloomberg.

Băncile din zona euro ar trebui să ţintească reducerea creditelor rele la 5% din volumul total de credite, potrivit unui plan franco-german pri­vind întărirea blocului monetar. În acest fel, băncile din unele ţări ca Grecia, Italia şi Portugalia ar putea fi obligate să scape de un volum mai mare de active cu probleme. Băncile care nu ating această ţintă, şi autorităţile care le reglementează, ar trebui să ia măsuri pentru a obli­ga firmele să se conformeze „într-o perioadă scurtă de timp“, conform planului. În România, rata creditelor neperformante a coborât anul trecut la aproximativ 6,2%.

Banca Centrală Europeană îndeamnă deja băncile să scape de creditele rele din bilanţuri. Banca lucrează, de asemenea, la noi reglementări cu privire la creditele rele existente.

Uniunea Europeană înregistrează progrese în diminuarea volumului de credite neperformante, acesta scăzând în cadrul zonei euro la 768 mld. euro în luna decembrie, de la 912 mld. euro cu un an mai devreme. Totuşi, eforturile de accelerare a procesului s-au dovedit controversate. Italia, cu cel mai ridicat volum de datorii neperformante din cadrul blocului monetar, se opune cel mai vehement înăspririi regulilor privind provizionarea.

Felix Hufelf, preşedinte al autorităţii germane de supervizare a sectorului bancar BaFin, a declarat că atunci când autorităţile abordează „probleme sensibile“ precum creditele neperfor­mante „suntem atacaţi masiv din partea politică într-o gamă întreagă de ţări“.

Ţinta privind creditele rele face parte dintr-un plan mai amplu al Franţei şi Germaniei de dezvoltare a uniunii monetare. Deşi cele două părţi au convenit crearea unui buget al zonei euro şi întărirea ro­lului Mecanismului European de Stabilitate, fondul de bailout al zonei euro, acestea au amânat de­ciziile cu privire la unele elemente care s-ar putea dovedi a fi vitale.

Reducerea riscurilor din sistemul financiar reprezintă o cerinţă-cheie formulată de Germania, care nu vrea ca pierderile generate de bănci în alte ţări să fie suportate de contribuabilii săi.

BCE şi Comisia Europeană au emis planuri la începutul acestui an pentru înăsprirea regle­mentărilor privind provizionarea noilor credite neperformante.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO