Bănci și Asigurări

Creditul privat, revigorare în iunie: Ritmul anual de creştere a fost de 4,2%, cea mai bună evoluţie din ultimii cinci ani

Creditul privat, revigorare în iunie: Ritmul anual de...

Autor: Claudia Medrega

26.07.2017, 00:07 505

Creditarea totală privată pentru populaţie şi com­pa­nii a dat semne de revigorare în luna iunie, soldul înre­gis­trând o creştere de 4,2% faţă de acceaşi lună de anul tre­cut, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii cinci ani. Ascen­siu­nea creditării a fost susţinută exclusiv de avântul împru­mu­tu­rilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt tot în declin.

Creditul privat total a început anul cu o creştere mai mică de 1%, pentru ca în februarie ritmul de creştere anual să fie de 2,1% faţă de aceeaşi lună din 2016 şi în martie să ajungă la 3,1%. În lunile aprilie şi mai ritmul anual de creştere a creditului total a fost de 3,2%, iar în iunie saltul a ajuns la 4,2%.

Analizând structura pe monede, se observă că împrumuturile în lei şi-au continuat avântul înregistrând o creştere de 14,7% faţă de iunie 2016, în timp ce creditele în valută s-au prăbuşit cu 8,5%, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională.

Creditele pentru populaţie în lei au fost în primul semestru din acest an motorul principal, avansând cu ritmuri de două cifre, de peste 20%. În schimb, împrumuturile pentru companii în lei cresc cu 8,3%.

„Dinamica anuală a soldului creditului neguverna­men­tal total a accelerat de la 3,2% în mai la 4,2% în iunie, cea mai bună evoluţie din vara anului 2012. Creditul în lei a crescut cu 14,7% an/an în iunie, cea mai bună evoluţie din vara lui 2016“, scrie într-un raport Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania. În perioada ianuarie-iunie soldul creditului neguver­na­mental total a accelerat la 2,8% an/an, mai spune Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO