Bănci și Asigurări

Creditul privat a scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv, până la 51 miliarde de euro. Doar statul mai primeşte bani de la bănci

Creditul privat a scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv, până la 51 miliarde de euro. Doar statul mai primeşte bani de la bănci

Autor: Ciprian Botea

27.03.2012, 00:03 216

Soldul creditelor acordate de bănci popu­laţiei şi companiilor a scăzut în februarie pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 222,3 miliarde de lei (51,1 mld. euro), pentru că bancherii sunt în continuare reticenţi să-şi asume riscuri în economie, în timp ce se plâng de cererea redusă din partea clienţilor.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul creditelor acordate de bănci în economie a crescut însă cu 7,6%, evoluţie susţinută în principal de finanţările în valută. Chiar dacă ritmul anual a accelerat sensibil faţă de ianuarie, când fusese 4,9%, acest lucru se datorează efectului cursului de schimb şi nu unei creşteri reale.

Astfel, ritmul anual de creştere a finanţărilor în lei a încetinit de la 4,9% în ianuarie la 4,3% luna trecută, în timp ce avansul creditului valutar (la valori exprimate în euro) a rămas neschimbat la circa 6%. Soldul creditelor în lei ajungea la 80,3 mld. lei la sfârşitul lunii februarie, în timp ce finanţările în valută se apropiau de echivalentul a 142 mld. lei (32,6 mld. euro), potrivit BNR.

"Dinamica creditului neguvernamental urmează tendinţa slabă conturată în ultimele luni, dar este posibil ca în februarie condiţiile meteo nefavorabile să fi avut un impact negativ asupra activităţii economice, care s-a reflectat în scăderea numărului creditelor acordate", consideră Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.

Datele privind cererea de credite indicau deja o scădere a activităţii de creditare şi în luna februarie, numărul rapoartelor eliberate de Biroul de Credit la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali coborând la 320.000, faţă de 350.000-400.000 de solicitări la sfârşitul anului trecut.

Creditul în valută acordat populaţiei a crescut totuşi atât faţă de luna ianuarie, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinut cel mai probabil de vân­zările de credite ipotecare garantate de stat prin "Prima casă". Populaţia avea luna trecută credite în valută cu o valoare cumulată de 69,8 miliarde de lei (16 mld. euro), dublu faţă de soldul îm­pru­muturilor în lei.

Finanţările în lei au continuat să scadă în ciuda planului BNR de încurajare a creditării în moneda naţională prin reducerea dobânzii-cheie, injecţii de lichiditate şi restricţionarea accesului la împrumuturi în valută, ajungând la 34,6 mld. lei.

BNR a redus dobânda la lei cu 0,75 puncte procentuale, până la 5,5% pe an, în ultimele trei şedinţe de politică monetară şi începând din toamna anului trecut efectuează în mod regulat injecţii de lichiditate prin operaţiuni repo.

Singurul beneficiar al acestor măsuri pare să fie până acum statul, care a reuşit să împrumute mai mult şi la costuri în scădere. Astfel, creditul guvernamental a crescut cu 4,5% luna trecută şi a ajuns la 77 miliarde de lei. Ministerul de Finanţe a împrumutat de la începutul acestui an aproape 26 miliarde de lei de la bănci, peste nivelul propus iniţial, în condiţiile în care a încercat să beneficieze de scăderea randamentelor.

Clienţii băncilor au continuat, în paralel, să economisească, volumul depozitelor ajungând la 188,6 miliarde de lei, în creştere cu o jumătate de miliard de lei faţă de luna ianuarie. Avansul economisirii se datorează, în principal, creşterii soldului depozitelor populaţiei, în contextul în care resursele atrase de bănci de la companii înregistrează o volatilitate mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO