Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar franeaza puternic: in mai vanzarile au fost o treime fata de noiembrie

Creditul ipotecar franeaza puternic: in mai vanzarile au fost o treime fata de noiembrie

Bancherii au sesizat inca de la inceputul anului o incetinire a vanzarilor de credite pentru locuinte. Promotiile lansate nu au reusit sa ridice prea mult piata

28.07.2008, 18:42 18

Creditul ipotecar si cel imobiliar au continuat sa incetineasca in mai, pentru a sasea luna la rand, cresterea lunara coborand la numai 195 mil. lei (53 mil. euro), de la un varf de 1,1 mld. lei (337 mil. euro), inregistrat in noiembrie anul trecut.
Totusi, cresterea soldului din mai anul acesta este usor mai mare decat cea inregistrata in aceeasi luna a anului trecut.
La sfarsitul lui mai, soldul creditelor pentru investitii imobiliare ajunsese la 16,5 miliarde de lei (echivalentul a 4,5 miliarde de euro). Acest sold reflecta insa numai creditele imobiliare clasice, in conditiile in care BNR include creditele de nevoi personale cu garantie ipotecara in categoria celor de consum.
"Franarea a fost determinata, pe de o parte, de evolutia costului creditului ipotecar, dar si a conditiilor de finantare impuse de banci. Pe de alta parte, evolutia pietei imobiliare a dus la crearea unor expectatii de reducere a preturilor, astfel ca unii clienti au preferat sa amane contractarea unui credit", spune Dorin Cojocaru, senior partner la casa de consultanta DTD Team si fost director credite retail in BCR.
El afirma ca bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor chiar inainte de aparitia noilor reglementari ale BNR, pentru a reduce riscurile pe care si le asuma. Desi accentul a fost pus pe cresterea restrictivitatii la creditele fara garantii (de consum), si creditele imobiliare sunt acum mai greu de obtinut.
"In perspectiva, implementarea noilor conditii ale BNR va reduce in continuare cresterea creditului de retail. Pe piata imobiliara lichiditatea va fi in continuare scazuta, in cel mai bun caz", mai spune Cojocaru.
Majoritatea analistilor si bancherilor vorbesc acum despre o "expectativa" pe piata imobiliara. Scumpirea finantarilor si inasprirea conditiilor au facut ca activitatea speculatorilor, care au alimentat cresterea exploziva a preturilor imobiliare din ultimii ani, sa se diminueze sensibil. Pe de alta parte, cei care isi cauta o locuinta prefera sa astepte, in conditiile in care preturile au urcat la niveluri foarte inalte anul trecut. Deja unele ajustari de preturi sunt vizibile in cazul apartamentelor vechi. Pe zona imobilelor noi oferta ramane in continuare redusa in comparatie cu preturile, astfel ca nimeni nu asteapta scaderi, ci cel mult o stagnare a preturilor.
Deocamdata nu exista date certe privind preturile sau valoarea tranzactiilor pe piata imobiliara, in conditiile in care BNR, Statistica si Uniunea Notarilor abia lucreaza la proiectul unor asemenea indicatori. Astfel, contributia creditului ipotecar la dezvoltarea pietei este incerta.
Potrivit datelor BNR, valoarea medie a unui credit ipotecar era la sfarsitul anului trecut de putin peste 70.000 de euro, in timp ce in restul tarii media pe judet oscila intre 25.000 si 45.000 de euro, ceea ce indica o contributie importanta in totalul unei investitii imobiliare. Cererea de credite inregistreaza insa variatii ample. Daca in Bucuresti au fost acordate circa 12.000 de credite, in restul judetelor media variaza intre cateva sute si 2.500.
Din iulie anul trecut creditul ipotecar a accelerat puternic, in conditiile in care atunci mai multe banci au primit avizul BNR pentru a implementa norme proprii de creditare. Practic, bancile au putut sa renunte la avansul minim obligatoriu de 25% cerut clientului, in timp ce gradul maxim de indatorare a urcat pana la 70% din veniturile nete eligibile. In noua formula, bancile au fost indrumate de BNR sa calculeze gradul de indatorare a clientului dupa deducerea din venituri a unui cos minim de cheltuieli, plafonul maxim acceptat fiind de 70%. Noua metodologie i-a avantajat in special pe clientii cu venituri mari, care inainte se supuneau restrictiei generale - rata nu putea sa depaseasca 35% din veniturile totale.
Cererea redusa de credite din primavara trecuta era pusa pe seama expectativei clientilor. In conditiile in care discutiile privind liberalizarea creditarii pentru populatie, iar ulterior avizarea normelor s-au prelungit, bancherii au aratat ca multi clienti au preferat sa amane contractarea unui credit.
De altfel, valul de cerere de credite a dus la un varf de crestere in august de peste 1 mld. lei, de cinci ori mai mare decat expansiunea din iunie.
Din toamna trecuta insa vanzarile de credite ipotecare au intrat pe o panta abrupta. Ritmurile lunare si anuale de crestere ale creditului imobiliar indica de asemenea o incetinire. Dupa ce in aprilie si mai cresterea lunara a fost de sub 2%, fata de ritmuri de 4% pana la 9% in lunile precedente, si cresterea anualizata a incetinit. La sfarsitul lui mai creditul era cu 86% mai mare decat in urma cu un an. In martie cresterea anualizata era insa de 91%.
Datele publicate saptamana trecuta de BNR indicau totusi o accelerare a creditului de retail in iunie, insa datele privind structura (care prezinta separat finantarile ipotecare si pentru consum) vor fi disponibile mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO