Bănci și Asigurări

Creditul de consum in valuta: pana la plafonare, inca o accelerare

08.11.2005, 18:56 17

Creditul de consum in valuta a inregistrat in septembrie o expansiune cu 10,5%, in crestere fata de lunile precedente si aproape dubla fata de cea a imprumuturilor in lei.

De altfel, ritmul de crestere al finantarilor in lei a scazut fata de luna august.

Cresterea creditului in valuta a fost de altfel cea mai rapida inregistrata din iunie, alimentand astfel si expansiunea creditului de consum total cu aproape 8%.

Imprumuturile in lei au crescut cu numai 5,8% in septembrie, mai incet decat piata. De altfel in septembrie creditul in valuta a crescut mai repede decat cel in lei chiar si in volum absolut, pentru prima data din martie.

Pe de alta parte, de la sfarsitul lui septembrie au intrat in vigoare noile reglementari ale BNR, prin care multi dintre jucatorii din sistem au fost obligati sa sisteze, cel putin temporar, finantarea in moneda straina, intrucat depaseau nivelul impus pentru creditele in valuta de maximum trei ori valoarea fondurilor proprii.

Creditul de consum in valuta marca in septembrie o crestere anuala cu 203% (de peste trei ori nivelul din septembrie trecut), in timp ce imprumuturile in lei au crescut cu numai 67%.

Politica aplicata de banca centrala pe piata monetara, care a lasat bancile cu importante lichiditati in lei pe care nu le pot plasa, a determinat in contextul intensificarii concurentei pentru acordarea de finantari in moneda locala scaderea dobanzilor si la creditele in lei.

Ieftinirea creditului in lei a devenit insa mai evidenta abia in octombrie, in conditiile in care multe banci au preferat sa astepte consolidarea unui nivel de dobanzi pe piata.

In prezent banda in care variaza dobanzile active la lei este insa foarte larga, fiecare jucator avand o viziune proprie asupra evolutiei pietei. Astfel, in timp ce unele banci au coborat dobanzile la creditele de consum in jurul nivelului de 105 pe an, alti jucatori percep inca dobanzi apropiate de 30% pe an.

Bancherii au inceput insa deja sa vorbeasca despre necesitatea scumpirii creditului in moneda locala, de vreme ce ieftinirea imprumuturilor a fost operata cu costul prabusirii dobanzilor platite la depozitele in lei pana la niveluri real negative.

Abia in perioada urmatoare se va putea vedea insa cat de eficiente au fost masurile bancii centrale, cand vor fi publicate datele privind evolutia creditului in octombrie. In piata exista insa perceptia, exprimata si de expertii Fondului Monetar, ca imprumuturile in lei au castigat mult in dinamica, riscand sa se substituie celor in valuta. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO