Bănci și Asigurări

Creditul de consum in valuta ia avant

04.08.2006, 18:16 40

Creditul de consum in valuta a continuat sa accelereze in iunie, pentru a doua luna consecutiv, ajungand, cu un ritm de crestere de peste 9,8%, sa depaseasca dinamica imprumuturilor in lei.
La sfarsitul lui iunie, soldul imprumuturilor pentru consum acordate in valuta ajunsese la echivalentul a 6,41 mld. lei (aproape 1,8 mld. euro). Comparativ cu iunie 2005, cresterea este de numai 53%, cel mai redus ritm de cand BNR urmareste separat dinamica acestor credite. La jumatatea lui 2005, ritmul anual de crestere era de 290%.
Expansiunea din iunie este cel mai mare pas lunar facut de creditele in valuta, de la jumatatea anului trecut. Din octombrie trecut, imprumuturile in lei au fost motorul cresterii creditului de consum, dupa ce BNR a introdus reglementari dure pentru a tempera cresterea finantarilor in valuta. De atunci, creditele in lei au reusit sa marcheze ritmuri mai inalte de crestere, chiar in conditiile unei baze de raportare sensibil mai mari.
Soldul creditului de consum in lei a ajuns la jumatatea anului sa depaseasca, in premiera, 17 mld. lei (echivalentul a 4,78 mld. euro). Expansiunea din iunie a fost de 8,4%, usor mai mica decat cea inregistrata in mai, de 10%. Dinamica sustinuta din prima parte a anului a facut ca ritmul anual de crestere al imprumuturilor in lei sa accelereze pana la noi niveluri record, de aproape 132%, in termeni nominali (respectiv peste 124% in termeni reali).
Incepand cu martie, creditul in moneda locala a reusit sa-si majoreze lunar soldul cu peste un miliard de lei. Cel mai mare pas a fost facut in mai, cand soldul a urcat dintr-un singur foc cu 1,44 mld. lei (echivalentul a peste 0,4 mld. euro). In iunie expansiunea a fost ceva mai mica, de 1,33 mld. lei (0,37 mld. euro).
Per total, creditul de consum a ajuns la 23,48 mld. lei (6,5 mld. euro), marcand o crestere anuala cu 103% (96% in termeni reali), usor sub nivelul inregistrat in mai, de 105%.
Confruntata cu asemenea cresteri, BNR a introdus in iunie masuri pentru a tempera dinamica finantarilor in lei, in conditiile in care acestea alimenteaza un consum satisfacut preponderent prin importuri.
La sedinta din iunie BNR a majorat dobanda de interventie cu un sfert de punct procentual, pana la 8,75% pe an, dar si rata de constituire a rezervelor minime obigatorii, cu patru puncte procentuale, pana la 20%. Bancherii spun ca aceste masuri nu vor aduce scumpirea creditelor in lei, insa nici competitia dintre banci nu va putea sa compenseze efectele unor noi intariri ale conditiilor monetare.
BNR are programata o sedinta pentru analizarea problemelor de politica monetara saptamana viitoare. Asteptarile pietei sunt, ca de obicei, divergente: bancherii spun ca nu sunt necesare noi masuri de restrictionare a creditului, in timp ce pe piata monetara ratele pe scadente mai lungi arata ca se ia in calcul o noua majorare de dobanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO