Bănci și Asigurări

Creditul de consum in lei a depasit 10 mld. euro

09.09.2008, 23:44 20

Creditele de consum contractate de populatie in lei au ajuns in iulie la un nivel echivalent de 10,3 mld. euro, in crestere cu 36% fata de iulie trecut, conform datelor BNR.
Daca la nivel agregat se vede o incetinire a ritmului de crestere a creditelor, imprumuturile pentru consum luate de populatie in lei au inregistrat in luna iulie un salt viguros.
De altfel, ritmul de crestere lunara de 3,4% din iulie a fost cel mai accelerat din acest an, luna aprilie fiind pe locul doi, cu un ritm de 2,5%. In acelasi timp, si cresterea anualizata a fost peste cea din luna precedenta, dar mai lenta decat in lunile de la inceputul anului.
Toate celelalte categorii de credite au inregistrat insa o incetinire vizibila.
"Datele arata o incetinire a creditului si este de asteptat ca si in lunile urmatoare sa incetineasca puternic. In primul rand este vorba de efectul de baza, soldul creditelor acordate de banci e mult mai mare ca anul trecut. De la un ritm de crestere al creditului de 56%, ma astept ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la 40%. In plus, costul creditelor a crescut in contextul crizei internationale si chiar daca bancile nu au operat majorari de dobanda ca pe partea de economisire, costul creditelor este mai ridicat. Efectele regulamentului BNR se vor vedea abia in datele pe luna august, dar creditul oricum incetinea si fara normele impuse de Banca Nationala", a spus Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Avantul creditului de consum contractat de populatie in lei in luna iulie poate fi explicat printr-o evolutie sezoniera. In 2007, volumul de credite acordate in august a fost cel mai mare de pe intreg anul.
Totodata, echivalentul in euro a creditelor de consum contractate in lei este cu atat mai mare cu cat cursul de schimb mediu al lunii respective este mai scazut. Saltul creditului calculat in euro a fost alimentat si de aprecierea cursului din luna august. Per total, creditul contractat de populatie si-a temperat ritmul de crestere, inregistrand un avans de 60% in iulie, cea mai lenta crestere anualizata de pana acum. Soldul creditului contractat de populatie a ajuns in iulie la echivalentul a 18,9 mld. euro.
Imprumuturile contractate de populatie in valuta au inregistrat o contractie in luna iulie pana la nivelul de 8,6 mld. euro, in usoara scadere fata de iunie, cu 0,5%. Cresterea anualizata a creditului de consum in valuta a fost de 109%, fata de lunile precedente, cand cresterea era de peste 140%. In aceste conditii, valuta a ajuns sa detina 45% din creditul de consum, fata de iulie trecut, cand ponderea era de 35%.
Valuta este totodata preferata de populatie pentru creditele ipotecare, dat fiind ca sunt imprumuturi pe termen lung. Astfel, peste 90% din creditele pentru locuinte sunt acordate in valuta.
Apetitul mare pentru valuta in cazul creditelor ipotecare a fost stimulat de mentinerea unui diferential de costuri important fata de leu. Totodata, bancherii incurajeaza clientii sa se imprumute in euro pe termen lung, in conditiile in care este planificata adoptarea monedei unice in orizontul anului 2014.
Soldul creditelor pentru locuinte luat de populatie a ajuns in iulie la 4,82 mld. euro, fata de 4,77 miliarde de euro, cat era in iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO