Bănci și Asigurări

Creditul de consum a incetinit in primavara

Creditul de consum a incetinit in primavara

Click pentru imaginea intreaga

19.06.2007, 18:13 13

Creditul de consum s-a miscat mai lent in ultimele luni, astfel ca ritmul anualizat a incetinit pana la 79% in aprilie, fata de 93%, la sfarsitul anului trecut.
Diminuarea apetitului populatiei pentru creditele de consum a fost resimtita de bancheri, care spun acum ca segmentul corporativ se dovedeste din nou mai dinamic. Inca de anul trecut bancherii asteptau o incetinire a cererii pentru finantari pentru consum, insa aceasta nu s-a produs. In primele luni ale lui 2007 creditul de consum s-a miscat insa tot mai incet.
Bancherii au gasit o explicatie si in optiunea unei parti importante dintre clientii potentiali de a amana contractarea unui credit, pana la aparitia noilor norme de creditare. BNR a anuntat inca din decembrie trecut unele modificari privind politica de creditare a persoanelor fizice, iar in martie a publicat un nou regulament, prin care renunta la restrictiile impuse privind gradul de indatorare, insa cerea bancilor comerciale sa elaboreze norme proprii, pe care sa le prezinte spre aprobare.
Desi initial asteptarile au fost optimiste, bancherii anticipand ca vor obtine avizul BNR in cateva saptamani, procesul s-a dovedit mult mai anevoios. Pana in prezent, doar patru banci au obtinut avizul BNR, iar dintre acestea doar doua au inceput sa vanda produse construite dupa normele proprii. Ramane astfel de vazut daca incetinirea din primele luni ale anului a fost determinata de amanarea contractarii de credite, ceea ce ar presupune cresteri mai mari in perioada urmatoare. Primii doi jucatori care au vand deja credite "relaxate" au aratat ca numarul celor interesati de credite a crescut sensibil. Cu toate acestea, mai putini clienti au fost eligibili, in conditiile in care normele impun conditii mai restrictive privind calculul veniturilor care pot fi angajate pentru plata ratelor.
Potrivit datelor BNR, creditul de consum a crescut cu 3,3% in aprilie, ajungand la un sold de 35,2 miliarde de lei (10,6 miliarde de euro). De la inceputul anului, soldul inregistrase cresteri lunare cuprinse intre 1% si 4%.
Majoritatea creditelor de consum sunt contractate in lei: soldul finantarilor in moneda locala a urcat in aprilie cu 3,2%, ajungand la 24,1 miliarde de lei (echivalentul a 7,2 miliarde de euro). Totusi, cresterea anualizata a incetinit la mai putin de 69%, in conditiile in care in aceeasi perioada a lui 2006 soldul urca rapid.
In volum absolut, creditul in lei a crescut in aprilie cu 1,1 miliarde de lei, in timp ce creditul in valuta a urcat cu echivalentul a 0,7 miliarde de lei. Astfel, la sfarsitul lui aprilie soldul creditului in valuta ajunsese la echivalnetul a 11,1 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro), fiind cu 107% mai mare decat in aprilie trecut.
Totusi, pasul lunar de crestere a incetinit la mai putin de 4%, comparativ cu niveluri de 5-7%, in lunile precedente. In prima parte a anului trecut inca se resimteau efectele masurilor dure luate de BNR in 2005 pentru temperarea creditarii in valuta (plafonarea impusa pentru soldul creditelor in devize la de trei ori nivelul capitalurilor proprii). Banca centrala a renuntat la aceasta reglementare in decembrie trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO