Bănci și Asigurări

Creditul a crescut peste estimarile BNR in 2006, dar a incetinit pe final de an

Creditul a crescut peste estimarile BNR in 2006, dar a incetinit pe final de an

Click pentru imaginea marita

01.02.2007, 18:22 16

Creditul neguvernamental a crescut anul trecut cu 46,6% in termeni reali, ajungand in decembrie la un sold de 93,28 miliarde de lei (echivalentul a 27,58 miliarde de euro).
In 2006, creditul catre segmentul neguvernamental a crescut chiar mai repede decat in 2005, cand expansiunea a fost de 33,8% (in termeni reali), chiar in conditiile unei baza de comparatie mai mari. La inceputul lui 2006, BNR isi propunea sa tempereze aceasta expansiune, pana la un ritm de 30%, in termeni nominali. Anul a inceput insa in forta, iar dupa primele opt luni, ritmul anual de expansiune urcase la un maxim istoric de 48%. Abia in ultimul trimestru cresterea s-a antenuat, iar ritmul anualizat a coborat usor cu aproape 1,5 puncte procentuale.
Pe fondul evolutiei rapide, soldul creditelor contractate de banci si populatie a ajuns sa depaseasca, in premiera, totalul sumelor economisite in depozite. Situatia este normala in cazul firmelor, insa si populatia a devenit, din toamna trecuta, debitor net fata de sistemul bancar, creditele contractate depasind sumele plasate in depozite.
Expunerea bancilor fata de populatie a crescut anul trecut cu 75% in termeni reali, soldul creditelor urcand pana la 39,27 miliarde de lei (echivalentul a 11,6 miliarde de euro). Companiile s-au imprumutat mai putin, soldul creditelor contractate de sectorul corporatist urcand cu 31% (in termeni reali), pana la 54 de miliarde de lei (aproape 16 miliarde de euro).
Pe fondul cresterii rapide a creditarii, banca centrala a luat anul trecut mai multe decizii pentru intarirea politicii monetare, mergand de la cresterea dobanzii de politica monetara (in doi pasi, ultimul in iunie, cand a urcat la 8,75% pe an), majorarea rezervelor minime obligatorii la valuta (pana la 40%, in februarie) si la lei (pana la 20%, in iunie), pana la inasprirea reglementarilor administrative. Tot de la inceputul lui 2006, banca centrala a reluat si "controlul strict" al lichiditatilor din piata monetara. In vara trecuta, BNR a decis sa extinda normele privind gradul maxim de indatorare al clientilor individuali si pentru institutiile financiare nebancare, pe care le-a obligat sa isi notifice existenta si sa obtina o autorizatie de functionare.
In alta ordine de idei, datele privind evolutia creditului au fost distorsionate anul trecut de "exportul" de credite in valuta, operat de bancile locale catre actionarii straini, sub presiunea plafonului de 300% din capitalurile proprii, impus de BNR inca din 2005. Astfel, o parte semnificativa din finantarile care au intrat in economie au aparut in bilanturile bancilor straine, eludand statistica BNR.
Abia de la inceputul acestei luni banca centrala a renuntat la plafonul impus pentru creditele in valuta. Masura si-a atins insa scopul, creditul in valuta incetinind de la rimturi anualizate de peste 60% in 2005 pana la 24% in septembrie trecut. In ultimele luni ale anului trecut finantarile in valuta au accelerat din nou, pana la un ritm peste 45%, datorat insa si evolutiei din toamna lui 2005, cand soldul a inregistrat chiar si scaderi.
Revenirea creditului in valuta a taiat insa elanul finantarilor in lei, care accelerasera in aceasta perioada. Daca in primavara lui 2005 creditul in lei de abia se misca, cu cresteri anualizate de sub 10%, in primavara anului trecut ritmul se apropia de 80% si era in crestere. De fapt, accelerarea finantarilor in moneda locala a continuat pana in iulie, cand cresterea anualizata a atins un maxim de 94%, in termeni reali. De atunci, leul a pierdut insa teren la creditare, iar viteza de crestere a acestor finantari a coborat la 69%, decembrie 2006 fata de decembrie 2005.
Luna decembrie a fost de altfel una dintre cele mai slabe pentru creditare din tot anul 2006. Creditul neguvernamental a crescut cu numai 0,8%, in termeni reali, fata de 2% in noiembrie si 4% in octombrie. Creditul in lei aproape a inghetat, soldul inregistrand o crestere marginala, cu 0,6%. Nu mai departe de octombrie, finantarile in moneda locala cresteau si cu 5% intr-o singura luna. Si creditul in valuta a incetinit in ultima luna a anului trecut, insa cresterea a ramas semnificativa: 3,3%. In noiembrie, expansiunea fusese de aproape 5%, iar in octombrie de 5,5%, cel mai mare pas lunar din ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO