Bănci și Asigurări

Creditorii firmelor în insolvenţă pierd peste 50% din bani: băncile mai puţin, furnizorii aproape tot

Creditorii firmelor în insolvenţă pierd peste 50% din bani: băncile mai puţin, furnizorii aproape tot

Andrei Cionca, asociat coordonator al CITR

Autor: Cristi Moga

02.03.2011, 23:50 119

Activele celor 166 de firme insolvente aflate în portofoliulCasei de Insolvenţă Transilvania (CITR) nu acoperă nici măcarjumătate din datoriile acestora, astfel că băncile şi firmelecreditoare ar urma să piardă în următorii ani aproape 500 mil.euro, fie prin reorganizarea, fie prin lichidarea acestorfirme.

CITR, care are în portofoliu o serie din cele mai mari firme depe piaţa locală intrate în insolvenţă (Leonardo, Flanco, City Mall,Astra Vagoane), a calculat că firmele pe care le administrează audatorii de 800 mil. euro, în timp ce valoarea activelor esteevaluată la 350 mil. euro, dar în momentul de faţă este greu decrezut că ar putea fi obţinută şi această sumă, dacă toate activelear fi scoase la vânzare.

"Am preluat în 2010 circa 90 de proiecte, din care pentru 75% afost deschisă procedura insolvenţei în vederea reorganizării. Masacredală a firmelor din portofoliul nostru este de circa 800 demilioane de euro şi a crescut de peste trei ori faţă de 2009. Dinestimările noastre, valoarea activelor este de 350 de milioane deeuro, dar vorbim de o valoare evaluată şi nu ca urmare a unorproceduri de valorificare. Nu am încercat să valorificăm anultrecut prea multe active nici măcar la acest nivel", a declaratAndrei Cionca, asociat coordonator al CITR.

În condiţiile în care firma s-a orientat în ultima perioadă maimult pe reorganizări decât pe falimente, în următoarea perioadă vafi pus accent pe distribuirea unor sume semnificative cătrecreditori, sume care nu vor putea acoperi decât o mică parte dincreanţe. "În 2010 am distribuit către creditori 44 de milioane deeuro, iar în următorii trei ani ar urma să distribuim circa 200 demilioane de euro. Băncile pierd cel mai puţin deoarece au creanţegarantate. Apoi, statul are prioritate pe creanţele bugetare, întimp ce furnizorii recuperează cel mai puţin", explică Cionca.

CITR încasează sume procentuale din distribuirea banilor cătrecreditori, care pot varia între 1% şi 7% din valoarea acestor sume,dar pot ajunge şi la 20% din cuantumul sumelor ce vor fi obţinutedin valorificarea activelor debitoarei, cum s-a propus în planul dereorganizare al firmei DTH Television (operatorul Boom TV), care arurma să fie votat peste două săptămâni.

Micii creditori negarantaţi au devenit tot mai nemulţumiţi înultima perioadă deoarece în urma reorganizărilor se pot trezi că numai recuperează niciun leu din creanţele către firme aflate îninsolvenţă.

"Ne-am pus şi noi problema dacă procedura insolvenţei nu estefolosită abuziv. Putem spune că nimeni nu intră astăzi îninsolvenţă de plăcere. Vorbim de un fenomen social, în care suntangrenate zeci de mii de firme, iar insolvenţa reprezintă singuramodalitate instituţională de restructurare a datoriilor", apreciazăCionca.

Peste 40% din firmele intrate în insolvenţă anul trecut sunt dincomerţ, arată datele Uniunii Naţionale a Practicienilor înInsolvenţă din România, lipsa de experienţă a managerilor acestorfirme fiind unul dintre motivele pentru care afaceri de zeci demilioane de euro au căzut anul trecut.

"Cifra de afaceri pe metru pătrat a companiilor de retail dinportofoliul nostru a scăzut cu 18-36% faţă de perioada de dinainteacrizei. În condiţiile în care marja lor de profitabilitate era de3-7%, este oarecum normal că au intrat în insolvenţă. Manageriitineri nu au fost confruntaţi până acum cu o situaţie de crizăconcretă. De aici vine şi răspunsul lor întârziat la efectelecrizei, şi anume scăderea costurilor mult mai lentă decât cea acifrei de afaceri."

Cu toate acestea, reprezentantul CITR apreciază că numărulfirmelor care se vor reorganiza este în creştere, apreciind căprocentul dosarelor de reorganizare a depăşit 10% din totaluldosarelor de insolvenţă, faţă de sub 5% înainte de criză, restulfiind falimente. Totodată, numărul de proceduri deschise a intratpe o pantă descendentă, după ce în luna ianuarie au fost deschisecu 90% mai puţine dosare faţă de aceeaşi lună a anului 2010.

"Simţim că motoarele economiei pornesc uşor. Retailerii pe careîi gestionăm sunt cu plata chiriilor la zi, renegociate esteadevărat, în condiţiile în care chirii de 80 de euro/metrul pătrat,cum se practicau, provoacă în ziua de astăzi doar glume. Decealaltă parte, centrele comerciale au refăcut planurile,corespunzător noilor venituri, astfel că din punctul nostru devedere fundul prăpastiei a fost atins."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO