Bănci și Asigurări

Creditele nu se vor mai da niciodată ca în anii de boom, spun economiştii

Creditele nu se vor mai da niciodată ca în anii de boom, spun economiştii

Valentin Lazea, economist-şef al BNR

Autor: Marius Radu - Mediafax

23.06.2011, 00:06 425

Vânzările de credite - care rămân la nivel de avarie în ciudasemnelor tot mai numeroase de revenire a economiei - nu vor maiajunge niciodată la ritmurile periculos de înalte consemnate înanii de boom, când au umflat importurile şi datoria externă, spuneconomiştii.

România are şi acum unul dintre cele mai mari niveluri dedeficit de cont curent din Europa, astfel că reluarea creditării laritmul anterior crizei nu va mai fi posibilă, mai ales încondiţiile în care statele europene nu mai tolerează creştereatraiului pe datorie, consideră Valentin Lazea, economist-şef alBNR.

"Ţările din Europa nu vor mai tolera o creştere a traiului pedatorie. Dacă cineva se gândeşte că se va relua creditarea dinaintede criză, să uite acest lucru", a spus Lazea la un seminar privindcreditele neperformante. El a arătat că deficitul de cont curent alRomâniei a scăzut în ultimii ani de la circa 13% la 4-5%, însă, şiîn aceste condiţii, nivelul din prezent este printre cele mai maridin Europa, după cel al Greciei, Portugaliei şi Turciei.

Potenţialul de creditare pe zona de retail este minim, dacă seia în considerare nivelul actual al veniturilor populaţiei, şi varămâne scăzut în ur­mătorii 2-3 ani, iar revenirea se va face doarîn linie cu dezvoltarea economiei, consideră Ionuţ Dumitru,economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

"Nivelul dobânzilor este la un nivel minim istoric la lei şi lavalută, însă cererea de credite rămâne scăzută. Există 200.000 deinterogări pe lună faţă de circa un milion înainte de criză. (...)Volumele de credite noi acoperă practic doar ce ajunge lamaturitate", a spus Dumitru. El a explicat că serviciul datoriei caprocent din PIB este destul de ridicat în România, astfel că, lanivelul veniturilor din prezent, poten­ţialul de creditare estelimitat. "Perioada banilor uşori

s-a terminat. Atunci îţi luai un credit şi toată economiacreş­tea. În momentul de faţă, ca să faci afaceri îţi trebuie şiştiinţă."

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante este destul demare în România (aproape 13%) comparativ cu alte state, însă gradulde acoperire este suficient, dat fiind nivelul ridicat al rateisolvabilităţii băncilor.

Lazea a arătat că, în condiţiile în care spaţiul pentrucreditarea populaţiei este limitat, băncile ar trebui să sereorganizeze şi să îndrepte împrumuturile către activitatea deproducţie şi infrastructură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO