Bănci și Asigurări

Creditele neperformante au urcat la 3% din portofoliul de retail al BCR

01.04.2008, 21:05 29

Oprirea practicii de asigurare a riscului de neplata la creditele de consum negarantate si resegmentarea clientelei au antrenat dublarea ponderii imprumuturilor neperformante in portofoliul de retail al BCR, de la 1,5% la 3%, conform raportului anual pe 2007 publicat de Erste Bank, actionarul majoritar. In schimb, soldul creditelor neperformante a ramas stabil in cazul finantarilor pentru companii, al creditelor ipotecare si al creditelor de consum cu garantii.
Numai ca soldul creditelor de consum acordate fara garantii a crescut rapid, ajungand sa reprezinte 58% din totalul finantarilor acordate clientilor persoane fizice si indicand o dinamica a creditelor ipotecare si a celor de consum cu garantii care nu a tinut pasul, desi imprumuturile pentru locuinte au urcat cu 76%.
BCR a accelerat anul trecut creditarea pe retail in ansamblu, soldul finantarilor de acest tip ajungand la 53% din totalul bilantier. Volumul creditelor acordate de BCR a crescut anul trecut cu 41%, pana la 10,9 mld. euro.
In ultima perioada, pe piata bancara au inceput sa circule din ce in ce mai multe comentarii privind inrautatirea calitatii portofoliilor de credite ale bancilor. Un factor important il constituie tendinta de crestere semnificativa a dobanzilor atat la creditele in lei, cat si la cele in euro, inclusiv in cazul creditelor mai vechi. In plus, miscarea de scumpire a creditelor in moneda nationala are toate sansele sa continue in contextul in care BNR tocmai a ridicat dobanda-cheie la 9,5%, iar piata resimte o cerere din ce in ce mai mare de lei.
Cat priveste expunerea la riscul de curs de schimb, liderul pietei, BCR, a consemnat anul trecut o crestere a ponderii creditelor in valuta - aproape exclusiv in euro - pana la 49% din total.
Conform raportului Erste Bank, finantarea a fost asigurata din depozite in euro atrase de pe piata locala. Numai ca depozitele locale in euro sunt foarte scumpe din cauza ca BNR mentine nivelul rezervelor minime obligatorii la 40% din sumele atrase. Erste remarca preferinta puternica a pietei pentru credite in valuta, in ciuda incercarilor BNR de a le descuraja.
In acest context, mentioneaza ca BCR a pierdut in 2007 inca doua puncte procentuale din cota de piata dupa active, de la 26% la 24%. Totusi, pe anumite segmente considerate cheie, cota s-a stabilizat undeva la 25-30%. Austriecii considera drept o particularitate a pietei locale faptul ca "sunt doar doi jucatori dominanti - BCR, lider de piata clar, si BRD, care vine pe locul doi, urmate de mai multe banci cu un comportament competitiv, sanatos, dar care nu apeleaza la strategii de pret irationale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO