Bănci și Asigurări

Creditele, mai scumpe din iulie: IRCC pentru T1/2019 creşte de la 2,36% la 2,63%

Creditele, mai scumpe din iulie: IRCC pentru T1/2019...

Autor: Anelis Baciu

07.05.2019, 00:07 2493

IRCC, noua referinţă pentru creditele noi în lei, s-a situat în primul trimestru din 2019 la 2,63%, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 0,3 puncte procentuale faţă de cotaţia din ultimul trimestru din 2018, de 2,36%, care este luată în calcul la împrumuturile acordate până la finalul lunii iunie. Din iulie 2019 şi până în septembrie 2019 băncile vor folosi referinţa de 2,63% (din T1 2019) la calculul dobânzilor pentru creditele variabile, iar această nouă valoare ar putea determina o creştere a costului finanţării pentru populaţie, în condiţiile în care băncile nu vor ajusta în jos marjele fixe.

La intrarea în vigoare a noului indice, o serie de bănci mari precum Banca Transilvania, BRD sau BCR au majorat marjele pentru a compensa valoarea mai mare a IRCC în comparaţie cu nivelul ROBOR. Sunt însă şi bănci, precum CEC, Raiffeisen şi UniCredit, care au menţinut marjele fixe.

„Este o reacţie de moment a băncilor. Eu mă aştept la o scădere a marjelor fixe, mai ales pe măsură ce IRCC va începe să crească. Vor fi nevoite să reducă marjele pentru a fi competitive“, spune spune Liviu Andrei, managing partner al brokerului de credite Alliance Finance.

Deşi unele bănci au ajustat în sus marjele fixe la trecerea la IRCC, valoarea mai redusă a IRCC în comparaţie cu ROBOR face ca ratele dobânzilor să fie mai reduse în prezent cu până la un punct procentual decât anterior datei de 2 mai, momentul intrării în vigoare a noii referinţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO